Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv pripadnika organizirane skupine zbog teških krađa

Nakon dovršene operativne akcije Procesor, USKOK je podnio istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu istražni zahtjev protiv 13 hrvatskih državljana (1972., 1960., 1981., 1981., 1972., 1981., 1978., 1977., 1963., 1970., 1966., 1955. i 1984.) zbog osnovane sumnje da su se udružili za počinjenje kaznenih djela teških krađa i za počinjenje više kaznenih djela teških krađa. (21. 5. 2008.)
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, od veljače do svibnja 2008. godine u Zagrebu, kao organizator okupio i međusobno povezao ostalih 12 osumnjičenika i druge točno neutvrđene osobe radi krađa automobila, a kako bi si njihovom prodajom pribavili nepripadnu imovinsku korist.
Grupa je organizirana za otuđivanje osobnih automobila na području Zagreba i Sesveta, a uglavnom se radilo o automobilima marke Audi, Golf, Passat i to novije proizvodnje. Prvoosumnjičenik je angažirao trojicu drugih osumnjičenika i nepoznatu mušku osobu za nabavu specijalnih elektroničkih naprava za otuđenje automobila. Osim toga, angažirao je još petoricu osumnjičenika i nepoznatu mušku osobu da uz njega pronalaze vozila koja je namjeravao otuđiti.
Prvoosumnjičenik je, nadalje, zajedno sa još četvoricom osumnjičenika i nepoznatom muškom osobom koristeći provalnički alat provaljivao u automobile dok su ostali osumnjičenici, koji su do tada pazili na nailazak policije ili prolaznika, u pratnji prvoosumnjičenika i sedmoosumnjičenika odvozili automobile u za to unaprijed pripremljene garaže ili skrivena parkirna mjesta. Nakon toga, prvoosumnjičenik je, ovisno o dogovorenoj prodajnoj cijeni, automobile ustupao drugim osumnjičenicima koji su ih odvozili u Bosnu i Hercegovinu i tamo ih prodavali ili ih rastavljali radi prodaje dijelova, a potom dijelove prodavali u Bosni i Hercegovini ili putem jedne tvrtke koja ima sjedište u Zagrebu.
Osnovano se sumnja da je organizirana grupa na opisani način od 1. ožujka do 12. travnja 2008. na području Zagreba i Sesveta otuđila 13 automobila dok u šest navrata nisu uspjeli upaliti motor automobila i odvesti ih te da su si pribavili nepripadnu imovinsku korist od 1.426.500 kuna, a novac dobiven od prodaje automobila međusobno su podijelili.
Istražnom sucu predloženo je određivanje pritvora protiv desetorice osumnjičenika.