Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

U predmetu "Optičar" podignuta optužnica protiv organizatora grupe i šestorice pripadnika grupe zbog više kaznenih djela krivotvorenja isprava, prijevara i krivotvorenja novca

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Osijeku protiv sedmorice hrvatskih državljana, i to protiv S. T. (1963.), D. Đ. (1958.), M. K. (1975)., Ž. D. (1970.), D. K. (1954.), M. P. (1967.) i M. K. (1983.) zbog udruživanja za počinjenje kaznenih djela i više kaznenih djela krivotvorenja isprava i prijevara. (18. 6. 2008.)
Optužnicom se prvookrivljeniku S. T. stavlja na teret da je, od srpnja 2007. do siječnja 2008. godine, u Osijeku, Zagrebu, Splitu i drugim mjestima u Hrvatskoj, organizirao šesteročlanu grupu s ciljem da si, krivotvorenjem velikog broja platnih kartica različitih svjetskih banaka i njihovom uporabom za kupovinu različite tehničke i druge robe u Hrvatskoj i inozemstvu, pribave znatnu protupravnu imovinsku korist.
Prema prethodnom dogovoru o podjeli posla, S. T. je organizirao nabavu podataka s originalnih platnih kartica te nabavu računalne i druge opreme za izradu krivotvorenih platnih kartica. On je osobno ili zajedno s drugim okrivljenicima izrađivao krivotvorene kartice, određivao vrijeme i mjesto korištenja kartica, preprodaju kupljene robe i raspodjelu pribavljene imovinske koristi. Drugookrivljenik D. Đ. i trećeokrivljenik M. K. su prema zaprimljenim podacima s originalnih kartica izrađivali krivotvorene kartice i kupovali robu na različitim prodajnim mjestima. Četvrtookrivljenog Ž. D. tereti se da je pribavljao podatke s originalnih kartica, dostavljao ih S. T. radi krivotvorenja te je krivotvorenim karticama kupovao robu u Hrvatskoj i Sloveniji koju je potom prevozio na dogovorene lokacije. Petookrivljenik D. K. je koristio lažne osobne isprave te upotrebom krivotvorenih kartica kupovao robu koju je također prevozio na dogovorene lokacije. Šestookrivljenik M. P. i sedmookrivljenik M. K. su, od za sada nepoznatih osoba iz Hrvatske, Rusije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja pribavljali podatke s originalnih kartica. Za te podatke su isplaćivali određene novčane iznose a potom su ih dostavljali prvookrivljeniku. Krivotvorenim karticama kupovali su tehničku robu na koji način su oštetili različite banke za iznos veći od milijun kuna.
Osim za kazneno djelo udruživanja za počinjenje kaznenih djela okrivljenike se tereti i za veći broj krivotvorenja isprava i prijevara. Prvookrivljenika, drugookrivljenika i trećeokrivljenika tereti se i za počinjenje kaznenog djela krivotvorenja novca. Naime, drugookrivljenik je krivotvorio novčanicu od 200 eura koju je prema prethodnom dogovoru predao S. T. i M. K. a oni su je preuzeli i, radi uporabe kao pravog novca, držali u unajmljenom stanu u Omišu.
U optužnici je protiv S. T., D. Đ, M. K., Ž. D., D. K. i M. K. predloženo produljenje pritvora.