Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv 12 osoba zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Osijeku protiv 11 hrvatskih državljana (1964., 1975., 1972., 1968., 1970., 1971., 1982., 1952., 1956., 1982. i 1964.) i jednog državljanina Srbije (1960.) zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice, a protiv D. K. (1971.) i zbog zlouporabe položaja i ovlasti. (18. 6. 2008.)
Optužnicom se okrivljenike tereti da su, od prosinca 2007. do ožujka 2008. godine, zajedno s četiri osobe iz Bosne i Hercegovine i jednom osobom iz Srbije te drugim nepoznatim osobama, u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi, u više navrata ilegalno prebacivali strane državljane iz Srbije i Bosne i Hercegovine u Hrvatsku a potom u Sloveniju i u druge europske zemlje.
Prvookrivljenika P. T. i drugookrivljenika K. I. tereti se da su organizirali nedozvoljeno prebacivanje stranaca iz Srbije u Hrvatsku i to najprije do Zagreba gdje su organizirali njihov smještaj i čuvanje do daljnjeg prebacivanja u Sloveniju a potom u Italiju. Drugookrivljeni K. I. je povremeno i osobno prevozio strance te bio prethodnica ostalima. Za prihvat stranaca na graničnoj crti između Srbije i Hrvatske P. T. je angažirao trećeokrivljenika A. B. koji ih je nakon preuzimanja prevodio kroz šumu i dalje predavao drugim okrivljenicima koje su, u tu svrhu, angažirali P. T. i K. I. Ostali okrivljenici su strance smještali i čuvali te prevozili do granice sa Slovenijom gdje su izvan legalnih graničnih prijelaza prebacivani u Sloveniju i potom u Italiju. Prije prebacivanja stranaca iz Srbije u Hrvatsku prvookrivljenik P. T. je kontaktirao šestookrivljenika D. K., inače policijskog službenika policijske postaje za zaštitu državne granice, koji mu je javljao podatke o rasporedu policijskih ophodnji kako bi mogli nesmetano prebacivati strance. Za svakog ilegalno prebačenog stranca iz Srbije do Zagreba prvookrivljenik P. T. je dobivao iznos od najmanje 400 eura, a prebacivanje od Zagreba do Italije naplaćivao je 1.100 eura po osobi. Od tako dobivenog novca isplaćivao je druge okrivljenike sukladno njihovim ulogama u opisanoj kriminalnoj aktivnosti.
Okrivljenici su na opisani način u navedenom razdoblju prebacili najmanje 42 strana državljana i ostvarili nepripadnu materijalnu korist od najmanje 7.000 eura.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv svih okrivljenika.