Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv pripadnika organizirane skupine zbog teških krađa motornih vozila

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv 12 okrivljenika, od kojih su šestero hrvatski državljani (1976., 1980., 1977., 1965., 1983., 1974.), tri osobe imaju hrvatsko i državljanstvo Srbije (1977., 1978., 1980.), dvojica su državljani Srbije (1970., 1970.) a jedan je državljanin Srbije i Bosne i Hercegovine (1969.).
Optužnicom se terete za udruživanje za počinjenje kaznenih djela i više kaznenih djela teških krađa. (20. 6. 2008.)
Optužnicom se prvookrivljeniku Z. P. stavlja na teret da je, u cilju pribavljanja nepripadne materijalne koristi, od prosinca 2004. do prosinca 2007. godine, kao organizator okupio i međusobno povezao ostalih 11 okrivljenika i druge točno neutvrđene osobe radi krađa većeg broja autobusa, teretnih i osobnih automobila u Hrvatskoj i njihovog ilegalnog prebacivanja u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.
Prema prethodnom dogovoru, prvookrivljenik je pronalazio vozila podobna za otuđenje, nabavljao alat za provaljivanje, provaljivao u vozila, davao upute za otuđenja, organizirao njihovo daljnje ilegalno prebacivanje i prodaju u Srbiji te pružao pratnju prilikom odvoženja vozila do granice sa Srbijom. Drugookrivljenik M. P. je vozila, u koja je prethodno provalio Z. P., odvozio na lokacije gdje se organiziralo daljnje prebacivanje vozila u Srbiju. Osim navedenog, prema potrebi je i osobno vozila prevozio u Srbiju izvan graničnih prijelaza za što je od Z. P. primao iznos od 2.000 eura po vozilu. Trećeokrivljenica M. H. je dogovarala i tražila prvookrivljenika da krade vozila kako bi joj predavao dio novca ostvaren prodajom. Ujedno je pružala prethodnicu, pratnju i zaštitu od policijske kontrole prilikom odvoženja vozila do granice sa Srbijom. Četvrtookrivljenik V. M. je preuzimao novac od prodaje ukradenih vozila u Srbiji i predavao ga prvookrivljeniku. Petookrivljenika Ž. Š. se tereti da je alatom dobivenim od prvookrivljenika provaljivao u vozila pri čemu je za svako sudjelovanje u otuđivanju vozila od prvookrivljenika primio iznos od 1.500 eura. Prema prethodnom dogovoru sa prvookrivljenikom, šestookrivljenik S. M. je organizirao ilegalna prebacivanja otuđenih vozila u Srbiju, a za svako prebacivanje je dobivao iznos od 3.000 eura.
Ostali okrivljenici su, sukladno dogovoru s prvookrivljenikom, preuzimali ukradena vozila u Srbiji i dogovarali njihovu ilegalnu prodaju. Novac dobiven prodajom djelom su zadržavali za sebe dok su dio predavali prvookrivljeniku koji je potom isplaćivao ostale.
Na opisani način su otuđili najmanje 21 motorno vozilo i pribavili nepripadnu materijalnu korist od najmanje 11.500.000 kuna.
U optužnici je protiv prvookrivljenika i petookrivljenika predloženo produljenje pritvora.