Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica u predmetu Dijagnoza II

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv devetoro hrvatskih državljana, i to protiv N. J. (1968.), N. P. (1954.), D. H. (1961.), M. L. (1972.), S. R. (1967.), R. S. (1958.), D. Š. V. S. (1962.), B. S. (1956.) i V. K. (1968.) zbog počinjenja više kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti. (11. 7. 2008.)
Optužnicom se prvookrivljenicu N. J. i drugookrivljenika N. P. tereti da su od sredine 2007. do 11. veljače 2008. povezali u zajedničko djelovanje okrivljenike D. H., M. L. i S. R. s ciljem da za određene novčane iznose omoguće većem broju unaprijed neodređenih osoba stjecanje velike nepripadne imovinske koristi na teret državnog proračuna.
Oni su pronalazili osobe koje su podnijele ili koje tek namjeravaju podnijeti zahtjeve za utvrđivanje statusa HRVI i postotka oštećenja organizma kao posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske te zahtjeve radi povećanja postotka već utvrđene invalidnosti. Takvim osobama su za iznose od 5.000 do 8.000 eura dogovarali obavljanje različitih specijalističkih pregleda a potom i upućivanje na liječničko povjerenstvo radi utvrđivanja i povećanja postotka invalidnosti. U ostvarenju toga dogovora su N. J. i N. P., sami ili posredstvom M. L., pronalazili zainteresirane osobe, dogovarali medicinske pretrage, određivali visinu novčanih iznosa kojeg su dužni platiti te preuzimali novac. Dio novca su zadržavali za sebe a dio su predavali drugim okrivljenicima.
Okrivljenik D. H. je, kao liječnik specijalist u KB Osijek, po dogovoru s N. J., obavljao preglede tih osoba i zajedno s njom pregledavao medicinsku i drugu dokumentaciju te davao suglasnost da se ti predmeti rasporede njemu u rad kao članu prvostupanjskog liječničkog povjerenstva. U tom svojstvu je D. H. i odobravao unaprijed dogovoreni postotak invalidnosti. Potom je okrivljenica S. R., kao administrativni referent za liječnička povjerenstva u Uredu državne uprave Osječko-baranjske županije, po dogovoru sa N. J. i D. H., raspoređivala ove predmete u rad D. H. neovisno o redoslijedu njihovog zaprimanja te izvještavala N. J. o eventualno ranije pokrenutim zahtjevima i njihovim ishodima.
Tereti ih se da su na opisani način većem broju osoba omogućili pribavljanje nepripadne imovinske koristi u ukupnom iznosu od 3.250.372 kune na štetu proračuna Republike Hrvatske i to stjecanjem statusa HRVI s određenim postotkom oštećenja organizma i pravom na osobnu invalidninu, stjecanjem i povećanjem vojnih invalidskih mirovina, dionica bez naplate i drugih prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.
Osim navedenog, okrivljeniku R. S. se stavlja na teret da se, kao predsjednik drugog vijeća liječničkog povjerenstva za pregled hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u prosincu 2007. u Osijeku, za iznos od 1.000 eura, na sjednici povjerenstva suglasio s priznanjem statusa HRVI s 20 postotnim oštećenjem organizma jednoj osobi.
Nadalje, okrivljenicima D. Š. V. S., B. S. i V. K. se stavlja na teret da su, kao liječnici specijalisti u KBC Osijek u listopadu i studenom 2007. godine, u više navrata za iznose od 100 eura po pregledu žurno radi obavljanja zdravstvenih pregleda primili osobe koje su im upućivali okrivljenici N. P. i N. J. a koje su se nalazile u postupku ostvarivanja prava HRVI.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv petero okrivljenika.