Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv 11 okrivljenika zbog zlouporabe opojnih droga

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Splitu protiv 11 hrvatskih državljana (1982., 1985., 1984., 1969., 1970., 1981., 1969., 1961., 1972., 1967. i 1971.) zbog zlouporabe opojnih droga. (15. 7. 2008.)
Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su se od rujna 2007. godine do 2. travnja 2008. godine, na širem području Splita, udružili u zajedničko djelovanje radi nabave i preprodaje veće količine heroina. Drugokrivljenik M. B. i trećeokrivljenik D. G. su, prema prethodnom dogovoru s prvookrivljenikom N. Z. od za sada nepoznatih osoba, nabavljali heroin i potom ga predavali N. Z. kojeg bi on, nakon prepakiravanja u manje paketiće, preko organizirane grupe posrednika i prodavača ili osobno, prodavao krajnjim konzumentima.
Prvookrivljenik je također tijekom ožujka 2008. godine, zajedno s još dvije osobe protiv kojih je već podignuta optužnica u drugom kaznenom predmetu, iz Bosne i Hercegovine nabavljao i veće količine marihuane koju je potom dalje preprodavao drugim preprodavačima ili krajnjim konzumentima. Prvookrivljenik N. Z. je tako od drugookrivljenika M. B. preuzeo u 7 navrata najmanje 800 grama heroina, dok je od trećeokrivljenika D. G. u 17 navrata preuzeo najmanje jedan kilogram heroina. Drogu je odnosio u svoj stan u Splitu ili obližnju garažu u kojoj je, zajedno s četvrtookrivljenikom, prepakiravao u manja pakiranja radi daljnje ulične prodaje. Potom je N. Z., nakon telefonskih dogovora, heroin predavao u više navrata i u različitim količinama ostalim okrivljenicima koje je prethodno organizirao kao grupu uličnih preprodavača. Oni su veći dio novca dobivenog preprodajom droge predavali N. Z. dok su dio novca zadržavali za sebe.
Okrivljenici su na opisani način u navedenom razdoblju preprodajom droge ostvarili nepripadnu materijalnu korist od najmanje 950.600 kuna.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv desetorice okrivljenika dok se okrivljenik D. C. već nalazi na izdržavanju zatvorske kazne zbog drugog, prethodno počinjenog, kaznenog djela.