Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv carinskog službenika zbog zlouporabe položaja i ovlasti i primanja mita

USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1955.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti i primanje mita te još dvojice državljana Slovenije (1975. i 1967.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela davanje mita, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti i krivotvorenje isprave. (17. 7. 2008.)
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, inače carinski službenik, primio 150 eura od drugoosumnjičenika jer je, sukladno prethodnom dogovoru, ocarinio drvnu građu prema količini manjoj od stvarno uvezene a koja je bila navedena na računu i time pribavio drugoosumnjičeniku nepripadnu materijalnu korist.
Naime, prvoosumnjičenika je 15. srpnja 2008. na mobitel nazvao trećeosumnjičenik obavijestivši ga o robi za carinjenje na što ga je ovaj uputio da mu smjena tog dana počinje u 19 sati. S teretnim vozilom i drvnom građom dvojica su osumnjičenika došla na granični prijelaz, a prvoosumnjičenik je obračunao prema priloženom lažnom računu kojeg je sastavio trećeosumnjičenik s netočno navedenim izvoznikom, kupcem i količinom drvne građe u vrijednosti od 994,25 eura. Prema tom računu prvoosumnjičenik je utvrdio carinsku vrijednost od 6.000 kuna i naplatio carinske pristojbe u iznosu od 1.340 kuna iako je znao da se u tovarnom prostoru teretnog vozila kojim je upravljao trećeosumnjičenik i koji je njegov vlasnik, nalazi još 13,76 kubičnih metara neprijavljene rezane drvne građe u vrijednosti od najmanje 20.000 kuna.
Na opisani način je drugoosumnjičeniku pribavio nepripadnu imovinsku korist za što je od njega primio iznos od 150 eura.