Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica u predmetu "Pet zvjezdica"

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskih državljana I. Ž. (1962.), A. K. (1949.) i A. K. (1972.) zbog počinjenja više kaznenih djela primanja mita, davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (22. 7. 2008.)
Optužnicom se okrivljenog I. Ž. tereti da je, kao pomoćnik predstojnika Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (Službe za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, graditeljstvo i imovinskopravne poslove) u studenom 2006. u Dubrovniku, u dogovoru sa drugookrivljenim direktorom trgovačkog društva Konel d.o.o.; koje je bilo podizvođač radova na tom hotelu; zatražio 120.000 eura od direktora trgovačkog društva, inače vlasnika hotela, kako bi hotel prošao na tehničkom pregledu i dobio uporabnu dozvolu, no vlasnik hotela na to nije pristao. Kako po obavljenom pregledu nije bilo zakonskih uvjeta za izdavanje uporabne dozvole, okrivljeni I. Ž. je sam, u travnju 2007. za istu uslugu od vlasnika zatražio 200.000,00 eura. Budući da je on to odbio, 4. travnja 2007. je obavljen pregled i zaključeno kako nema zakonskih uvjeta za izdavanje uporabne dozvole. Prvookrivljeni je 28. studenog 2007. u Dubrovniku od vlasnika hotela zatražio 120.000,00 eura, kako bi mu, nakon lokacijske, izdao i dopunu građevinske dozvole.
Okrivljenog I. Ž. tereti se da je krajem srpnja 2007. u Dubrovniku, zatražio od 59-godišnjeg direktora društva Konel d.o.o., da mu proda stan u Zagrebu po povoljnijim uvjetima što je A. K. prihvatio i obećao prodaju po 30 posto nižoj cijeni od tržišne. Okrivljeni I. Ž. se, zauzvrat, obvezao da će mu, u okviru svoje službe, u predmetima Ureda za koje je društvo Konel d.o.o. poslovno zainteresirano, omogućiti ishodovanje dokumentacije prema zahtjevima A. K. i dinamikom koja mu odgovara.
Znajući da su direktori društva Konel d.o.o A. K. i A. K. zainteresirani za sklapanje ugovora za izvođenje radova na jednom stambenom objektu, I. Ž. se tereti da je, od srpnja 2007. do 31. prosinca 2007., izvijestio ih o ispunjenim uvjetima za izdavanje građevinske dozvole te da je ona i napisana povodom zahtjeva jednog investitora. Obojica okrivljenih direktora zatražila su od I. Ž. da zadrži izdavanje građevinske dozvole što je on i učinio, pa su 17. kolovoza 2007. obojica direktora zatražila od investitora da s njima potpiše ugovor o izvođenju radova inače mu neće biti izdana građevinska dozvola. Kako investitor na to nije pristao, dozvola nije mu izdana iako je imao pravo na nju čime je onemogućen u realizaciji poslovne investicije.