Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv suca Općinskog suda u Dubrovniku i suca Županijskog suda u Dubrovniku zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Nakon što je 21. srpnja 2008. od Državnog sudbenog vijeća zaprimljeno odobrenje za pokretanje kaznenog postupka, USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Splitu podnio istražni zahtjev protiv suca Općinskog suda u Dubrovniku (1955.) i suca Županijskog suda u Dubrovniku (1958.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te protiv trojice hrvatskih državljana (1950., 1949., 1972.) zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (22. 7. 2008.)
Osnovano se sumnja da je jedan hrvatski državljanin (1950.) u kolovozu 1998. godine u Dubrovniku; u cilju pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi dioničkom društvu; zatražio od predsjednika Općinskog suda u Dubrovniku (zemljišnoknjižni sudac) da upiše pravo vlasništva u korist trgovačkog društva na svim nekretninama koje je koristilo prije pretvorbe, iako je znao da one u pretvorbi nisu procijenjene u vrijednost društvenog kapitala. Sudac je 26. kolovoza 1998., bez pravne osnove upisao pravo vlasništva u korist tog društva iako je u tom predmetu imao rješenje o iskazu nekretnina HFP-a iz svibnja 1996. kojeg je 58-godišnjak zatražio od HFP-a te ga priložio uz zahtjev, a iz kojeg je bilo vidljivo da je u pretvorbi u vrijednost društvenog kapitala procijenjeno svega 62.500 kvadratnih metara zemljišta. Unatoč tome, sudac je trgovačkom društvu omogućio raspolaganje sa 151.131 kvadratnim metrom neprocijenjenog zemljišta odnosno pribavio mu nepripadnu korist u iznosu od 151.599.690 kuna na štetu HFP-a.
Postoji osnovana sumnja da su predsjednici obaju sudova od 3. do 7. prosinca 2007. u Dubrovniku, radi pribavljanja koristi dvojici okrivljenika (1949. i 1972.) te na njihovo poticanje, iskoristili svoj položaj i ovlasti.
Naime, 53-godišnji je sudac u listopadu 2007. donio rješenje kojim je odbio prijedlog predlagatelja HFP-a radi zabilježbe spora u odnosu na određena zemljišnoknjižna tijela na dijelu nekretnine Vrtovi sunca. O toj je odluci ovisila realizacija kredita trgovačkog društva i realizacija plaćanja obveze za izvršene radove na nekretnini Vrtovi sunca u iznosu od 12 milijuna kuna prema društvu kojeg su direktori dvojica okrivljenika (1949. i 1972.). No, budući da je Županijski sud izmijenio prvostupanjsku odluku i onemogućio brisanje plombi, 53-godišnji je sudac na ručku s 36-godišnjim direktorom dogovorio da će predsjednik Županijskog suda poduzeti potrebno radi promjene odluke pa je 50-godišnji sudac početkom prosinca 2007. osigurao sastanak vijeća Građanskog odjela i izmjenu odluke. I prije napisane odluke, oba su suca o njoj obavijestila 36-godišnjeg direktora. Istog dana primitka rješenja Županijskog suda, 53-godišnji je sudac naredio provedbu tog rješenja u zemljišnim knjigama i izradu zemljišnoknjižnog izvatka te ga predao 36-godišnjem direktoru radi realizacije kredita od kojeg je ranije spomenuto trgovačko društvo naplatilo svoje potraživanje od 12 milijuna kuna.