Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv stručne referentice zbog zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv hrvatske državljanke (1980.) zbog osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenje službene isprave. (24. 7. 2008.)
Na temelju kaznene prijave Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, USKOK je proveo izvide i potom, podnio istražni zahtjev protiv 28-godišnjakinje zbog osnovane sumnje da je od siječnja 2005. do prosinca 2007. godine kao stručna referentica u jednom od veleposlanstava Republike Hrvatske; a u cilju da si pribavi protupravnu imovinsku korist; neovlašteno podizala gotovinu i pritom krivotvorila potpis hrvatskog veleposlanika. Naime, s obzirom da je bila zadužena za vođenje računovodstva i da je imala nadzor nad blagajnom Veleposlanstva, ona je u mjesečnim izvješćima Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija neistinito prikazivala da su obveze prema dobavljačima Veleposlanstva uredno podmirene te je novac zadržala za sebe.
Postoji osnovana sumnja da je prilikom podizanja novca sa žiro računa gotovinskim čekovima Veleposlanstva krivotvorila potpis veleposlanika te neovlašteno podizala novac. Na opisani način u navedenom si je razdoblju pribavila protupravnu imovinsku korist od najmanje 223.000 kuna.