Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv 16 osumnjičenika zbog zlouporabe opojnih droga

USKOK je, po dovršetku operativne akcije "Parangal" podnio Županijskom sudu u Splitu istražni zahtjev protiv 15 hrvatskih državljana (1975., 1969., 1963., 1984., 1979., 1984., 1957., 1977., 1986., 1983., 1965., 1966., 1974., 1986. i 1965.) te jednog državljanina Bosne i Hercegovine (1980.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe opojnih droga. (8. 8. 2008.)
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičeni 33-godišnjak; u cilju pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi; na širem području Splita, Kaštela i Trogira, povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike radi nabave, spremanja, prijevoza i prodaje većih količina heroina kao i određenih količina kokaina, marihuane, speeda i ectasya.
Prvoosumnjičenik je mobitelom sa, za sada nepoznatom muškom osobom iz Bosne i Hercegovine, dogovarao mjesto, vrijeme i način kupnje redovnih mjesečnih količina heroina. Tako je dogovarao kupovinu od najmanje tri kilograma heroina za iznos od najmanje 12.500 eura po kilogramu. Ujedno je dogovarao i nabavu tzv. punila, odnosno smjese za miješanje s heroinom u količini od najmanje pet kilograma kao i njihovu isporuku. Nakon postignutog dogovora, prvoosumnjičenik je sa šesnaestoosumnjičenikom i trećeosumnjičenikom odlazio u Bosnu i Hercegovinu gdje su dvojica osumnjičenika isprobavali kvalitetu naručenog heroina, a prvoosumnjičenik je drogu potom plaćao i preuzimao te ju predavao šestoosumnjičeniku. On je, sukladno prethodnom dogovoru i prema uputama prvoosumnjičenika, za iznos od 500 do 1000 eura, heroin prevozio iz Bosne i Hercegovine u Split te ga predavao drugoosumnjičeniku ili prvoosumnjičeniku koji su potom, zajedno sa trećeosumnjčenikom i četvrtoosumnjičenikom heroin miješali sa tzv. punilima i prepakiravali ga u manje paketiće od 20 do 200 grama. Tako prepakiranu drogu dijelom su sakrivali u svojoj obiteljskoj kući u Trilju a dijelom kod četvrtoosumnjičenika i petoosumnjičenika.
Nakon toga su drugoosumnjičenik, četvrtoosumnjičenik i petoosumnjičenik, sukladno prethodnom dogovoru i nalogu prvoosumnjičenika, heroin u količinama od najmanje 20 do 200 grama prodavali četvorici osumnjičenika za iznos od najmanje 190 kuna. Oni su heroin potom prepakiravali i dalje preprodavali krajnjim korisnicima.
Desetoosumnjičenik i jedanaestoosumnjičenik su kupljenu drogu miješali sa smjesama za dodavanje težine i prepakiravali te ju predavali sedmoosumnjičeniku, trinaestoosumnjičeniku, četrnaestoosumnjičeniku i petnasetoosumnjičeniku, koji su je, za iznos od 100 do 240 kuna, dalje prodavali krajnjim korisnicima.
Novac od prodaje droge su predavali prvoosumnjičeniku.
Osnovano se sumnja da su osumnjičenici na opisani način prokrijumčarili najmanje 26,4 kilograma heroina. Dio droge su prodali i tako pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 5.015.000 kuna dok je 6,2 kilograma heroina te 10, 9 kilograma smjese za miješanje privremeno oduzeto.
U istražnom zahtjevu je predloženo određivanje pritvora protiv svih osumnjičenika.