Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv S. Š. i I. K. zbog izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv S. Š. (1952.) i I. K. (1966.) zbog počinjenja više kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine. (1. 9. 2008.)
Optužnicom se prvookrivljenika S. Š. tereti da je, od travnja do 10. lipnja 2008. na području Splitsko dalmatinske županije te u Bosni i Hercegovini, povezao u zajedničko djelovanje drugookrivljenog I. K. i još jednu mušku osobu iz Bosne i Hercegovine te druge za sada nepoznate osobe radi krijumčarenja cigareta u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi. Radi daljnje prodaje, u Bosni i Hercegovini su nabavljali veće količine cigareta bez odgovarajućih nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske te ih, izbjegavajući carinske kontrole, uvozili u Hrvatsku i prodavali, za sada, nepoznatim osobama. Prvookrivljenik S. Š. je s jednom muškom osobom u Bosni i Hercegovini mobitelom dogovarao narudžbe i isporuku određenih količina cigareta koje je drugookrivljenik I. K. osobnim automobilom uvozio izvan graničnih prijelaza u Hrvatsku te ih je u okolici Trilja predavao prvookrivljeniku. On ih je potom prodavao za sada nepoznatim osobama te je dio novca od prodaje zadržavao za sebe a dio predavao I. K. i još jednoj muškoj osobi.
Okrivljenici su na opisani način u navedenom razdoblju na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske uvezli najmanje 1.600 šteka cigareta u vrijednosti od najmanje 160.000 kuna na koje nisu platili carinska i porezna davanja od najmanje 200.000 kuna. 
Protiv prvookrivljenika S. Š. predloženo je produljenje pritvora.