Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen zahtjev za proširenjem istrage u predmetu Parangal

USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Splitu podnio zahtjev za proširenje istrage protiv osam hrvatskih državljana (1975., 1963., 1984., 1973., 1983., 1976., 1970. i 1974.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom te udruživanja za počinjenje kaznenih djela. (12. 9. 2008.)
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik; nakon što je na širem području Splita, Kaštela i Trogira u cilju pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike radi nabave, spremanja, prijevoza i prodaje većih količina heroina kao i određenih količina kokaina, marihuane, speeda i ectasy-a te kako bi osigurao nesmetanu daljnju preprodaju tih droga na širem području Splita i zastrašio osobe koje bi tu preprodaju mogle onemogućiti; povezao ostale osumnjičenike u zajedničko djelovanje radi nabave, pripreme, postavljanja i bacanja eksplozivnih naprava.
Nadalje, prema nalogu prvoosumnjičenika koji je odabirao vrijeme, mjesto i osobe, jedan od osumnjičenika je nabavljao eksploziv i materijal za pravljenje eksplozivnih naprava te ih izrađivao kako bi ih potom, zajedno sa drugim osumnjičenicima bacao u blizini izabranih osoba i njihove imovine. Također, osumnjičenik je nabavljeni eksploziv donosio kod ostalih osumnjičenika radi skladištenja te izrade i postavljanja eksplozivnih naprava dok je jedan od osumnjičenika pribavljao i davao na raspolaganje eksploziv i materijal u vidu trotilnih metaka, privrednog eksploziva i detonatora.
Osumnjičenici su tako u dva navrata tijekom travnja 2008. godine u Splitu, iako su znali da time ugrožavaju živote drugih osoba, postavili i bacili eksplozivne naprave u neposrednoj blizini jednog ugostiteljskog objekta te ispod jednog automobila i pritom izazvali materijalnu štetu u iznosu od najmanje 169.000 kuna.