Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv suca Visokog trgovačkog suda RH zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te protiv predsjednika Općinskog građanskog suda u Zagrebu zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Nakon što je 22. rujna 2008. od Državnog sudbenog vijeća zaprimljeno odobrenje za pokretanje kaznenog postupka, USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv suca Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske (1947.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti poticanjem te protiv predsjednika Općinskog građanskog suda u Zagrebu (1966.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. (23. 9. 2008.)
Osnovano se sumnja da je sudac Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, u rujnu 2007. u Zagrebu, zatražio od predsjednika Općinskog građanskog suda u Zagrebu da, koristeći svoje ovlasti, zaposli nećaka njegovog prijatelja kao sudskog savjetnika na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, što je ovaj i učinio. Naime, nakon što je 16. listopada 2007. raspisan javni natječaj za prijam u državnu službu sudskih savjetnika na koji se javila ta osoba, predsjednik Općinskog građanskog suda u Zagrebu mu je prethodno dao pitanja za pisani dio testiranja kandidata kako bi mu omogućio postizanje maksimalnog broja bodova te mu obećao kako će mu i iz intervjua osigurati najveći broj bodova, što je i učinio.
Međutim, unatoč dobivenim pitanjima i najvećem mogućem broju bodova iz intervjua, ta osoba je od ukupno 28 kandidata po ostvarenom broju bodova bila na 24. mjestu zbog čega nije mogla biti primljena na tom natječaju. Postoji osnovana sumnja da je predsjednik Općinskog građanskog suda u Zagrebu potom obećao sucu Visokog trgovačkog suda RH da će tu osobu primiti na idućem natječaju i da će poduzeti sve da se ta osoba zaposli. To je i učinio te je, nakon što je u travnju 2008. godine raspisan novi javni natječaj, rješenjem od 21. svibnja 2008. tu je osobu primio u državnu službu.