Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv J. R. i I. J. zbog primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv J. R. (1945.) zbog počinjenja više kaznenih djela primanja mita u gospodarskom poslovanju te protiv I. J. (1967.) zbog počinjenja kaznenog djela davanja mita u gospodarskom poslovanju. (24. 9. 2008.)
Optužnicom se okrivljenika J. R. tereti da je od rujna 2005. do 29. kolovoza 2008. u Splitu i Solinu, kao voditelj prodaje za ključne kupce Prodajnog centra Split jednog trgovačkog društva, od vlasnika jednog prijevozničkog obrta, tražio i primao novac kao naknadu za obavljanje prijevozničkih poslova za navedeni prodajni centar. Do srpnja 2007. godine primao je razne novčane iznose u visini 15 posto od računa za prijevozničke usluge. Nakon toga je primao iznose u visini od 10 posto realiziranih računa. Tako je i 29. kolovoza 2008. u jednom ugostiteljskom objektu u Solinu, kao naknadu za isplaćeni račun prijevozničkih usluga obavljenih u svibnju i lipnju 2008. primio 4.200 kuna. Na opisani način, J. R. je u navedenom razdoblju primio ukupno najmanje 169.554 kuna.
Osim navedenog, optužnicom se J. R. stavlja na teret da je i od I. J., vlasnika drugog prijevozničkog obrta kojeg je od 2. lipnja 2008. angažirao za obavljanje prijevozničkih poslova, također primio novac kao naknadu za obavljene prijevozničke usluge. Naime, on je sukladno prethodnom dogovoru s I. J., kojeg se optužnicom tereti za kazneno djelo davanja mita u gospodarskom poslovanju, 14. kolovoza 2008. u Solinu, od njega primio 2.100 kuna što je predstavljalo 10 posto iznosa od isplaćenog računa za prijevozničke usluge obavljene u lipnju.