Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv A. LJ. (1965.) zbog počinjenja kaznenog djela izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine te protiv N. K. (1969.) zbog počinjenja kaznenog djela izbjegavanja carinskog nadzora. (2. 10. 2008.)
Optužnicom se okrivljenog A. LJ. tereti da je, od 5. travnja do 8. lipnja 2008. na širem splitskom području te na području Bosne i Hercegovine povezao u zajedničko djelovanje N. K. i druge za sada nepoznate osobe radi krijumčarenja cigareta u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi.
Radi daljnje prodaje okrivljeni A. LJ. je, u Bosni i Hercegovini od za sada nepoznate muške osobe, nabavljao veće količine cigareta bez odgovarajućih nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske, koje su nakon toga, izvan graničnih prijelaza i izbjegavajući carinske kontrole, u okolici Aržana, uvozili u Hrvatsku i dalje prodavali. Prvookrivljeni A. LJ. je telefonom dogovarao nabavu cigareta prema narudžbama drugookrivljenog N. K. i drugih preprodavača. Cigarete su potom preuzimale za sada nepoznate osobe i smještale ih u osobni automobil okrivljenog A. LJ. te u druge automobile pri čemu je A. LJ. bio prethodnica izvještavajući ih o eventualnim policijskim kontrolama na cesti. Nakon unosa u Hrvatsku, cigarete su odvozili kod okrivljenog N. K. i drugih za sada nepoznatih preprodavača koji su ih prodavali drugim nepoznatim kupcima. Dio novca od prodaje cigareta ostali su preprodavači zadržavali za sebe a dio su predavali okrivljenom A. LJ. koji je ostalim pripadnicima skupine isplaćivao iznose sukladno njihovim ulogama.
Okrivljenici su na opisani način u navedenom razdoblju iz Bosne i Hercegovine uvezli u Hrvatsku i prodali najmanje 5325 šteka cigareta bez nadzornih markica Ministarstva financija RH i time pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 570.000 kuna.
U optužnici je protiv okrivljenog A. LJ. predloženo produljenje pritvora.