Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

U predmetu Tabakera podignuta optužnica protiv 14 okrivljenika zbog izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao  pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv 14 hrvatskih državljana (1968., 1967., 1960., 1963., 1964., 1970., 1969., 1957., 1985., 1975., 1972., 1985., 1965. i 1950.) zbog počinjenja više kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine. (6. 10. 2008.)
Optužnicom se prvookrivljenog M. LJ. i drugookrivljenog I. LJ. tereti da su od 8. veljače do početka lipnja 2008. godine na širem području Splita te u Bosni i Hercegovini, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, okupili i međusobno povezali ostalih 12 okrivljenika i druge za sada nepoznate osobe radi krijumčarenja cigareta.
Tereti ih se da su radi daljnje prodaje, od trećeokrivljenog M. J. u Bosni i Hercegovini nabavljali veće količine cigareta bez odgovarajućih nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske koje su, izbjegavajući carinske kontrole, u okolici Aržana uvozili u Hrvatsku. Nadalje, okrivljenici M. LJ. i I. LJ. su, ovisno o narudžbama Z. M., A. K., A. B., I. S. i drugih za sada nepoznatih naručitelja - preprodavača, nakon telefonskog kontakta preuzimali cigarete kod M. J. u blizini Tomislavgrada u Bosni i Hercegovini te ih smještali u osobne automobile. Potom su angažirali I. LJ., I. L., I. D., J. G., F. J., A. B. i D. K. koji su, ovisno o potrebama, bili vozači automobila u kojima su se nalazile krijumčarene cigarete ili su se, kao prethodnica, kretali ispred vozila sa cigaretama izvještavajući M. LJ. i I. LJ. o mogućim policijskim kontrolama na cesti. Nakon što su, izbjegavajući carinske kontrole uvezli cigarete u Hrvatsku, odvozili su ih do četvorice okrivljenika- naručitelja i drugih za sada nepoznatih kupaca koji su cigarete dalje prodavali. Preprodavači su dio novca dobivenog od prodaje cigareta zadržavali za sebe a dio su predavali okrivljenicima M. LJ. i I. LJ. koji su pak dio novca dalje predavali M. J. i drugim okrivljenicima ovisno o njihovim ulogama u predmetnoj kriminalnoj aktivnosti.
Okrivljenici su na opisani način u navedenom razdoblju iz Bosne i Hercegovine uvezli u Hrvatsku i prodali najmanje osam tisuća šteka cigareta i tako pribavili imovinsku korist od najmanje 360.000 kuna.
U optužnici je protiv okrivljenika M. LJ., I. LJ., M. J., Z. M., A. K., J. G. i F. J. predloženo produljenje pritvora.