Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

U predmetu "Index" podnesen zahtjev za proširenje istrage

USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnio zahtjev za proširenje istrage protiv devetero hrvatskih državljana, odnosno troje profesora na Fakultetu prometnih znanosti i to A. S. (1945.), S. M. (1965.), I. B. (1959.), trojice posrednika Z. R. (1958.), J. M. (1973.), I. P. (1982.) a protiv kojih se već vodi istraga na temelju prethodno podnesenog istražnog zahtjeva te protiv trojice novih osumnjičenika – studenata Fakulteta prometnih znanosti Ž. R. (1989.), T. L. (1988.) i I. Ž. (1983.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela primanja i davanja mita. (17. 10. 2008.)
Osnovano se sumnja da je I. P. u srpnju 2008. u Zagrebu, na traženje studenta na Fakultetu prometnih znanosti Ž. R., zatražio od osumnjičenog Z. R. da kod profesora A. S. osigura tom studentu upis prolazne ocjene iz predmeta Elektrotehnika bez regularnog polaganja ispita i stvarne provjere znanja. Za navedenu uslugu je student Ž. R. platio 650 eura a potom je osumnjičeni Z. R. dogovorio sa A. S. da, za dogovorenu novčanu naknadu te za obavljanje pravnih poslova koje mu je kao pravnik besplatno pružao, kao protuuslugu studentu Ž. R. upiše prolaznu ocjenu iz navedenog predmeta. Ovaj je tako i učinio i studentu Ž. R. na ispitnom roku 7. srpnja 2008. upisao u indeks ocjenu "dovoljan" iako ispit nije stvarno polagao.
Nadalje, na opisani su način I. P. i Z. R. omogućili još jednom studentu T. L. koji im je platio neutvrđeni iznos novca, upis prolazne ocjene bez regularnog polaganja ispita i bez stvarne provjere znanja kod osumnjičenog profesora A. S. iz predmeta Elektrotehnika. Prema prethodnom dogovoru i za dogovorenu novčanu naknadu profesor A. S. je na ispitnom roku 7. srpnja 2008. studentu T. L. upisao prolaznu ocjenu.
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik J. M., u rujnu 2008. u Zagrebu, dogovorio sa studentom I. Ž. da će mu za novčanu nagradu osigurati upis položenih ispita iz nekoliko predmeta na prvoj godini studija. Za tu uslugu mu je student I. Ž. dao iznos od oko 7.000 kuna. Potom je osumnjičenik J. M. zatražio od profesorice S. M. da tom studentu za novčanu nagradu prijavi ispit iz predmeta Matematika 2 te da mu iz istog predmeta upiše ocjenu bez regularnog polaganja ispita što je ona i učinila primivši za navedenu uslugu iznos od 400 eura.
Također je osumnjičenik J. M. od profesora I. B. zatražio da istom studentu za novčanu nagradu, upiše prolaznu ocjenu iz predmeta koji predaje što je on i obećao učiniti primivši za tu uslugu iznos od 300 eura.