Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv sedam osoba zbog zlouporabe opojnih droga

Po dovršetku operativne akcije "Koktel", USKOK je Županijskom sudu u Splitu podnio istražni zahtjev protiv sedmero hrvatskih državljana (1967., 1952., 1960., 1968., 1964., 1970. i 1965.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe opojnih droga. (20. 10. 2008.)
Osnovano se sumnja da su se osumnjičenici od 24. rujna do 18. listopada 2008. u Splitu udružili u zajedničko djelovanje radi nabave i preprodaje veće količine heroina.
Prvoosumnjičenik je, prema prethodnom dogovoru s drugoosumnjičenikom i trećeosumnjičenikom, od za sada nepoznatih osoba iz Sarajeva nabavljao veće količine heroina radi daljnje preprodaje i za tu nabavu droge osiguravao novac. Novac je davao drugoosumnjičenom 56-godišnjaku koji je u najmanje tri navrata od za sada nepoznate osobe u Sarajevu svaki put nabavio oko dva do tri kilograma heroina. Drogu je u Sarajevu predavao trećeosumnjičenom 48-godišnjaku koji ju je donosio prvoosumnjičenom 41-godišnjaku u Split kako bi zajedno s ostalim osumnjičenicima organizirao daljnju prodaju heroina. Sukladno dogovoru s 41-godišnjakom, 48-godišnjak je u svom stanu drogu miješao s aditivima, vagao i prepakiravao u pakiranja od 50 grama te je potom veći dio prepakirane droge odnosio u stan petoosumnjičenog 44-godišnjaka i sedmoosumnjičenog 43-godišnjaka radi daljnje prodaje dok je dio prepakirane droge zadržao kod sebe. Prvoosumnjičenik je mobitelom primao narudžbe kupaca i dogovarao količinu i mjesto isporuke heroina kojeg je preuzimao od 48-godišnjaka i i 44-godišnjaka te ga osobno ili s nekim od njih isporučivao kupcima. Četvrtoosumnjičena 40-godišnjakinja je drogu preuzimala od prvoosumnjičenika a potom je prodavala šestoosumnjičenom 38-godišnjaku radi prodaje krajnjim korisnicima.
Tako mu je u navedenom razdoblju u najmanje 13 navrata prodala ukupno oko 1,5 kilograma heroina. Dio novca od prodaje predavala je prvoosumnjičeniku a dio je zadržavala za sebe.
Prvoosumnjičenik, drugoosumnjičenik i trećeosumnjičenik su posebno 17. listopada 2008. u Sarajevu nabavili veće količine heroina kojeg je trećeosumnjičenik 18. listopada 2008. u autobusu dovezao do Splita. Policijski službenici su ga zaustavili po izlasku iz autobusa pri čemu je predao četiri paketa oblijepljena ljepljivom trakom u kojima se nalazilo ukupno 2,114 kilograma heroina te jedan paket s ukupno 1,064 kilograma smjese paracetamola i kofeina namijenjene za miješanje s heroinom te tri mobitela sa SIM karticama. Pretragom njegova stana policijski su službenici pronašli i uz potvrdu oduzeli digitalnu vagu, dok su kod prvoosumnjičenika uz potvrdu oduzeli 26.600 kuna, 1.000 eura, digitalnu vagu, notes s imenima i brojevima telefona te 9,7 grama razasutog heroina i tri mobitela. Kod drugoosumnjičenog 56-godišnjaka je pronađeno i oduzeto 330 eura te mobitel sa tri SIM kartice dok su kod 40-godišnjakinje pronađena dva mobitela sa pripadajućim karticama. Pri pretrazi petoosumnjičenikova stana policijski su službenici oduzeli 6.400 kuna, PVC vrećicu s ukupno 118,3 grama heroina te tri mobitela a u stanu šestoosumnjičenika 22.100 kuna, digitalnu vagu i četiri mobitela, dok je u stanu sedmoosumnjičenog 43-godišnjaka pronađen i oduzet neseser sa 47 PVC vrećica s ukupno 2,375 kilograma heroina.
Osumnjičenici su na opisani način u navedenom razdoblju preprodajom droge ostvarili nepripadnu materijalnu korist u iznosu od najmanje dva milijuna kuna.
U istražnom je zahtjevu predloženo određivanje pritvora protiv svih osumnjičenika.