Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv desetero okrivljenika zbog razbojništva u Hrvatskoj pošti u Splitu

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao  pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv šestero hrvatskih državljana (1953., 1959., 1962., 1965., 1966. i 1966.), jednog državljanina Bosne i Hercegovine (1962.) te trojice državljana Srbije (1973., 1960. i 1985.) zbog počinjenja više kaznenih djela protiv imovine razbojništvom. (21. 10. 2008.)

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su se, od početka veljače do 23. ožujka 2008. u Splitu, zajednički i prema prethodnom detaljnom razrađenom planu i dogovoru povezali sa za sada nepoznatom osobom, s ciljem da se materijalno okoriste na štetu Hrvatske pošte u Splitu.
Tako su, svaki od okrivljenika, prema točno dogovorenim uputama i zadacima, nabavili mobilne aparate i pozivne brojeve telefona a prvookrivljenik M. H. je, novcem kojeg mu je u tu svrhu dao drugookrivljenik M. C., iznajmio stan u koji se zajedno sa sedmookrivljenikom Z. S. i devetookrivljenikom M. M. uselio radi izviđanja prostora pošte, utvrđivanja rasporeda dolazaka poštanskih kombija sa novcem, prometnosti položaja i osiguranja zgrade.
Potom je drugookrivljenik M. C. zatražio od trećeokrivljenika E. C. i petookrivljenika M. S. da pronađu osobu koja će im opisati raspored prostorija u samoj zgradi pošte, broj zaposlenika kao i prostoriju u kojoj se sabire novac što je četvrtookrivljenica V. V. na njihovo traženje i učinila. Petookrivljenik M. S. je potom angažirao šestookrivljenika B. M., inače zaštitara zaposlenog na osiguranju zgrade pošte koji je devetookrivljeniku M. M., za obećani iznos od 200.000 kuna, dostavio podatke o osiguranju zgrade, raspored dana kada se u pošti zaprimaju najveći novčani iznosi te je mobitelom, koji mu je ovaj u tu svrhu i kupio, fotografirao unutrašnjost i raspored prostorija. Također je pristao da prilikom razbojstva, ukoliko bude na radnom mjestu, ne upotrijebi oružje.
Nadalje, 15. ožujka 2008. u večernjim satima, sedmookrivljenik Z. S., devetookrivljenik M. M. i desetookrivljenik S. R. su se s još jednom osobom odvezli do zgrade pošte. Naoružani i zamaskirani najprije su uperili oružje zaštitaru u prijavnoj prostoriji kojeg su vezali lisicama, te su se potom dizalom uputili na prvi kat pošte gdje su zatekli zaštitara- šestookrivljenika B. M. koji im, prema dogovoru nije pružio otpor. Ušavši u sabirnu dvoranu, okrivljenici su zaprijetili oružjem zaposlenicima te ih, zajedno sa zaštitarima, prisilili da legnu na pod i oblijepili im noge, ruke i usta ljepljivim trakama. Potom su iz nezaključanog trezora u košarama odvukli vreće s novcem u dizalo te ih utovarili u unaprijed za to pripremljeno vozilo i odvezli se u vikendicu koju im je u tu svrhu osigurao osmookrivljenik J. C.
On je, prema prethodnom dogovoru i za unaprijed dogovoreni i primljeni iznos novca, zapalio i vozilo kako bi uništio tragove.
Okrivljenici su naknadno međusobno podijelili novac dok su svoj dio novca M. C., E. C. i M. S. razvrstali, obilježili brojevima te ga stavili u plastičnu kantu i sakrili u kotlovnicu jedne bolnice u Splitu.
Na opisani način, okrivljenici su oštetili Hrvatske pošte u Split za ukupni iznos od 15.021.500,00 kuna.

Optužnicom se također okrivljenici M. H., M. C., E. C. i V. V. terete da su, prema prethodnom zajedničkom planu i dogovoru, u Splitu, počinili još jedno razbojstvo i tako oštetili Hrvatske pošte za ukupni iznos od najmanje 96.688,41 kuna. Naime, M. C. je od V. V., inače zaposlenice u tom poštanskom uredu, dobio informaciju o osiguranju pošte, video nadzoru i zaprimanju većih novčanih iznosa te je dogovorio način i vrijeme kada će uzeti i odnijeti novac. Potom je od E. C. zatražio da mu nabavi pištolj kojeg je potom zajedno s jaknom, kapom i rukavicama predao M. H. Sukladno prethodnom dogovoru M. H., M. C. i E. C. su se 23. studenoga 2007. godine dovezli osobnim vozilom do parkirališta jednog prodajnog centra, u neposrednoj blizini pošte prema kojoj se uputio M. H. dok su dvojica okrivljenika čekala na parkiralištu. Okrivljeni M. H. je, ušavši u poštu, uperio pištolj u V. V. i još jednu djelatnicu koja mu je predala dnevni utržak od najmanje 96.688,41 kuna.
Novac su četvero okrivljenika potom međusobno podijelili.
U optužnici je protiv okrivljenika M. H., M. C., E. C., V. V., M. S., B. M. i J. C. predloženo produljenje pritvora.