Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv još osam okrivljenika u predmetu Tabakera

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv osmorice hrvatskih državljana (1972., 1977., 1973., 1952., 1968., 1965., 1965. i 1966.) zbog počinjenja više kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora, nedozvoljene trgovine, zlouporabe položaja i ovlasti, davanje mita, primanja mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (21. 10. 2008.)
Optužnicom se prvookrivljenika D. M. tereti da je u travnju 2008. godine na širem području Splita te u Bosni i Hercegovini, povezao u zajedničko djelovanje jednu mušku osobu iz Bosne i Hercegovine, drugookrivljenog B. B. i trećeookrivljenog J. Ć. radi krijumčarenja cigareta u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi.
Prvookrivljeni D. M. je radi daljnje prodaje, od jedne muške osobe u Bosni i Hercegovini naručivao veće količine cigareta bez odgovarajućih nadzornih markica Ministarstva financija RH koje su potom u blizini Tomislavgrada preuzimali B. B. i J. Ć. Oni su krijumčarene cigarete osobnim automobilima preko graničnog prijelaza u okolici Aržana uvozili u Hrvatsku dok ih je o mogućim policijskim kontrolama na cesti izvještavao D. M. koji je vozio kao njihova prethodnica.
Prema prethodnom dogovoru B. B. i J. Ć. su cigarete isporučivali četvrtookrivljenom I. R., petookrivljenom P. A. i šestookrivljenom P. Š. koji su ih dalje prodavali za sada nepoznatim kupcima. Nakon njihove prodaje u Hrvatskoj dio novca su zadržavali za sebe a dio su predavali D. M. koji je potom isplaćivao B. B., J. Ć. i jednu mušku osobu ovisno o njihovom ulogama u opisanoj kriminalnoj djelatnosti.
Na opisani način okrivljenici su u navedenom razdoblju iz Bosne i Hercegovine uvezli u Hrvatsku i prodali najmanje 1600 šteka cigareta u vrijednosti od najmanje 160.000 kuna na koje nisu platili carinska i porezna davanja te tako oštetili Državni proračun za iznos od najmanje 81.604,80 kuna.
Nadalje, nakon isporuke naručenih cigareta D. M. je zatražio od B. B. da ponudi svom ujaku koji je policijski službenik jedne policijske granične postaje da im omogući nesmetan uvoz krijumčarenih cigareta za vrijeme obavljanja dužnosti na graničnom prijelazu na kojem nije dozvoljen promet robe. Navedenu ponudu je sedmookrivljeni B. P. prihvatio i tako im omogućio krijumčarenje cigareta za što je u dva navrata dobio 200 kuna a u jednom navratu 300 kuna. Osmookrivljeni Z. G., također policijski službenik, znajući da na tom prijelazu nije dozvoljen promet robe, nije poduzeo niti jednu radnju kako bi ih spriječio u krijumčarenju niti ih je prijavio za počinjenje kaznenih djela.
Okrivljene D. M., B. B. i B. P. se tereti i za krijumčarenje 100 kilograma svježeg telećeg mesa iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku u lipnju 2008. godine. Njima je B. P. omogućio takav uvoz mesa iskoristivši svoje poznanstvo s policijskim i carinskim službenicima na međunarodnom graničnom prijelazu Kamensko koji su bez pregleda vozila i carinske kontrole propustili vozilo u kojem se nalazilo krijumčareno meso.