Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica u predmetu Kolovoz

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana i to: S. P. (1971.), M. Š. (1971.), M. M. (1947.), D. Š. (1982.) i B. J. (1957.), tri hrvatske državljanke koje imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine: L. P. (1945.), B. P. (1966.) i A. V. (1969.) te jedne državljanke SR Njemačke S. P. (1976.) zbog više kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe opojnih droga i prikrivanja protuzakonito dobivenog novca. (28. 10. 2008.)
Optužnicom se okrivljenici S. P., M. Š. i D. Š. terete da su se, od 2000.. do listopada 2007. godine u Rijeci, Puli i drugim mjestima, u cilju stjecanja materijalne dobiti, udružili se sa za sada nepoznatim osobama radi kontinuiranog krijumčarenja većih količina kokaina. Prema prethodnom dogovoru S. P. i M. Š. su od za sada nepoznatih osoba iz Amsterdama, Roterdama i Madrida u najmanje 20 navrata nabavili najmanje 100 kilograma kokaina. Nakon što bi jedan od njih ugovorio bolje uvjete prodaje drugi bi osigurao smještaj kokaina u sigurnim iznajmljenim kućama u Amsterdamu i Roterdamu u kojima su ga pohranjivali radi daljnjeg prenošenja. Drogu su zajednički pakirali, slagali i pripremali za daljnji transport a zatim su tako pripremljenu drogu predavali za to angažiranim vozačima među kojima se nalazio i M. M. . Vozači su, za naknadu, drogu preuzimali i skrivali u svojim i iznajmljenim vozilima te prenosili kupcima na ilegalnom tržištu u Španjolskoj, Nizozemskoj, Italiji, Hrvatskoj i drugim mjestima na koje su bili upućeni. Prema prethodnom dogovoru, M. Š. i D. Š. su, zajedno s još jednom muškom osobom, organizirali daljnju prodaju droge na području Pule i okolice na način da je M. Š. upućivao D. Š. i tu drugu osobu na za sada nepoznate osobe od kojih su preuzimali kokain. Prema uputi M. Š., nabavljenu drogu skrivali su na skrovitim mjestima u šumovitim predjelima okolice Pule gdje su je prepakiravali u manje omote i potom prodavali zainteresiranim osobama s kojima ih je M. Š. dovodio u vezu i koji je preuzimao novac
Nadalje, S. P. i M. Š. su prerađivali kokain u ilegalnom laboratoriju u Kolumbiji radi njegove daljnje prodaje na ilegalnom tržištu Europske unije i Hrvatske. Na opisani način su prokrijumčarili i pokušali prokrijumčariti najmanje 161 kilogram kokaina. Od te količine je pronađeno i oduzeto oko 81 kilogram kokaina. Preprodajom kokaina S. P. i M. Š. su si pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 7.140.000,00 eura svaki. Dio novca su prikrivali ulaganjem na bankovne račune, kupovinom kuća, stanova i automobila i držanjem u bankovnim sefovima dok su dio novca sakrivali u svojim domovima.
Optužnicom se okrivljenici S. P., L. P., B. P., S. P. i A. V. terete da su, znajući da je S. P. neovlaštenom prodajom kokaina pribavio znatna novčana sredstva od najmanje 7.140.000 eura, radi prikrivanja stvarnog izvora protupravnog stečenog novca od 2001. do listopada 2007. godine, u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Njemačkoj i Švicarskoj raspolagali dijelom tih sredstava na razne načine. Tako je S. P. za iznos od 480.000 DEM kupio zemljište u Opatiji na kojem je izgradio stambenu građevinu sa 13 stanova koju je potom unio u temeljni kapital trgovačkog društva kojeg je osnovao. Zatim je temeljni kapital tog trgovačkog društva povećao na iznos od 27.209.000 kuna da bi poslovni udjel, u srpnju 2007., ustupio jednom trgovačkom društvu iz Slovenije za naknadu od 5.000.000 eura. Također je kupio stan u Lovranu i Frankfurtu, jahtu na leasing u vrijednosti od najmanje 455.000 eura te skupocjeni osobni automobil za iznos od 149.000 eura. Prema prethodnom dogovoru, petero okrivljenika su u raznim bankama u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini otvorili više deviznih računa na koje su položili znatne količine gotovine na kojima je S. P. bio ovlaštenik. Također je S. P. u više banaka u Rijeci ugovorio upotrebu nekoliko sefova u kojima je držao najmanje 800.000 eura, dok je u bankovnom sefu u Švicarskoj držao iznos od 153.574 eura. Na opisani način je petero okrivljenika raspolagalo protupravno stečenim novcem u iznosu od najmanje 5.838.000 kuna, 480.000 DEM-a, 14.500 dolara te 4.240.000 eura.
Optužnicom se M. Š. stavlja na teret da je, od prosinca 2002. do kolovoza 2007. godine, radi prikrivanja stvarnog izvora protupravnog stečenog novca pribavljenog prodajom droge u iznosu od najmanje 7.140.000 eura, kupio stambenu zgradu i dvorište u Puli za iznos od 95.000 eura kao i vikendicu sa garažom i dvorištem za iznos od 100.000 eura. Također je u Puli za iznos od 32.000 eura kupio stan koji je kasnije temeljem ugovora o kupoprodaji prodao za iznos od 70.960 eura.
Nadalje se S. P. i B. J. terete se da su, znajući da je S. P. neovlaštenom prodajom kokaina pribavio znatna novčana sredstva od najmanje 7.140.000 eura, u vremenu od 25. veljače 2004. do 23. ožujka 2005., raspolagali dijelom tih sredstava radi prikrivanja stvarnog izvora protupravno stečenog novca. Prema prethodnom dogovoru, S. P je u više navrata B. J. predao ukupno 364. 951,25 eura. Nakon toga je B. J. navedeni iznos položio na svoj devizni štedni ulog otvoren u jednoj banci u Puli. Novac je polagao u više navrata u iznosima manjim od 105.000 kuna kako bi izbjegao podlijeganje uplata postupku prijave sumnjivih transakcija. Osim navedenog, B. J. je kao član Nadzornog odbora banke omogućio S. P. dobivanje kredita bez kamata u iznosu od 2.364.000 kuna, a potom i transferiranje odobrenih kreditnih sredstava u korist računa jednog trgovačkog društva u Njemačkoj u svrhu kupovine stana. Tu kreditnu obavezu B. J. je zatvorio 23. ožujka 2005. godine na način da su za iznos od 240.000 eura korištena sredstva koja je ranije položio na otvoreni devizni račun dok mu je za preostali iznos banka odobrila kredit u iznosu od 372.800 kuna.
Na opisani način su S. P. i B. J. raspolagali protupravno stečenim novcem u iznosu od najmanje 2.161.000 kuna. Kako bi se spriječilo otuđenje ili opterećenje pokretne i nepokretne imovine za koju se sumnja da je protupravno stečena, osujeti ili oteža njezino oduzimanje od S. P. i drugih okrivljenika, na prijedlog USKOK-a «zamrznuta» je imovina rješenjima i drugim odlukama Županijskog suda u Rijeci, Okružnog suda u Ljubljani, Općinskog suda u Frankfurtu na Majni te Suda u Bosni Hercegovini.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv M. Š. i D. Š. dok se S. P. i M. M. nalaze u zatvorima u Italiji.