Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Po dovršetku operativne akcije Balkan Express podnesen istražni zahtjev protiv petorice osumnjičenika

USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv četvorice hrvatskih državljana (1977., 1984., 1982. i 1966.) te državljanina Srbije (1981.) zbog osnovane sumnje da su počinili dva kaznena djela teškog ubojstva, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i kazneno djelo udruživanja za počinjenje kaznenih djela. (31. 10. 2008.)
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici članovi zločinačke organizacije organizirane od strane za sada nepoznate osobe radi činjenja teških kaznenih djela s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi u Hrvatskoj i susjednim državama.
Osnovano se sumnja da su polovicom 2008. godine, kada je za novčanu nagradu naručena likvidacija I. P., osumnjičeni 42-godišnjak i 27-godišnjak radi planiranja likvidacije došli u Zagreb. Sukladno dogovoru osumnjičeni 31-godišnjak, 24-godišnjak i 26-godišnjak su im pribavili potrebna sredstva i našli smještaj a potom su zajedno pratili kretanje I. P. po Zagrebu. Na osnovu praćenja odlučili su usmrtiti I. P. na parkiralištu u Palmotićevoj ulici u Zagrebu gdje je I. P. redovito parkirao vozila koja je koristio.
Jedan od osumnjičenika je oko 12,40 sati 23. listopada 2008. dovezao skuter sa eksplozivnom napravom i parkirao ga pored vozila koje je koristio I. P. Kada su oko 18,20 sati I. P. i N. F. došli do vozila, aktivirali su eksplozivnu napravu pristajući da aktiviranjem eksploziva usmrte i ozljede i druge osobe te izazovu oštećenja na okolnim objektima i parkiranim vozilima. Uslijed snažne eksplozije I. P. i N. F. su zadobili ozljede od kojih su odmah preminuli, a tom su prilikom još dvije osobe ozlijeđene dok su parkirana vozila te stambeni i drugi objekti znatno oštećeni.
U istražnom zahtjevu predloženo je određivanje pritvora protiv svih osumnjičenika iz svih zakonskih osnova.
Istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu donio je rješenje o provođenju istrage te rješenje o jednomjesečnom pritvoru protiv svih osumnjičenika.