Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv sedmorice osumnjičenika zbog zlouporabe opojnih droga

Po dovršetku operativne akcije Krilo, USKOK je Županijskom sudu u Splitu podnio istražni zahtjev protiv petorice hrvatskih državljana (1965., 1983., 1971., 1986., 1980.), jednog hrvatskog državljanina koji ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine (1965.) te jednog državljanina Bosne i Hercegovine (1953.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe opojnih droga. (27. 11. 2008.)
Osnovano se sumnja da su se osumnjičenici od kraja kolovoza do 24. studenoga 2008. na širem području Splita i Rijeke, povezali u zajedničko djelovanje radi nabave, prijevoza, spremanja i daljnje prodaje većih količina marihuane u cilju pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi.
Sukladno dogovoru, prvoosumnjičenik je nabavljao veće količine marihuane iz Bosne i Hercegovine te je potom s drugoosumnjičenikom dogovarao detalje krijumčarenja droge iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Drugoosumnjičenik je pronalazio kupce u Splitu i Rijeci te je dogovarao vrijeme i mjesto isporuke. Također je zajedno s prvoosumnjičenikom angažirao trećeosumnjičenika kao kurira-vozača koji je od prvoosumnjičenika preuzimao marihuanu i prevozio je iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku za iznos od 100 do 150 eura po kilogramu. Prema uputi drugoosumnjičenika drogu je isporučivao ostalim osumnjičenicima koji su potom organizirali daljnju preprodaju droge na širem području Splita i Rijeke.
Osumnjičenici su na opisani način u navedenom razdoblju prokrijumčarili najmanje 46 kilograma marihuane.
U istražnom zahtjevu predloženo je određivanje pritvora protiv svih osumnjičenika.