Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta još jedna optužnica protiv organizatora zločinačke organizacije koja je preprodavala heroin na Korčuli

Nakon što je protiv J. C. podignuta optužnica zbog zlouporabe opojnih droga i sprječavanja dokazivanja, USKOK je, pred Županijskim sudom u Splitu, protiv J. C. (1975.) te protiv I. Z. (1979.) podigao i optužnicu zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja. (19. 12. 2008.)
Okrivljenike J. C. i I. Z. tereti se da su se, u kolovozu 2008. godine, u Zatvoru u Splitu, dogovorili o zajedničkom postupanju u cilju da jedna svjedokinja izmijeni svoj iskaz iz istrage u kaznenom predmetu koji se vodi protiv okrivljenog J. C. pred Županijskim sudom u Splitu zbog zlouporabe opojnih droga i sprječavanja dokazivanja.
Sukladno prethodnom dogovoru okrivljeni I. Z. je, tijekom posjete, uputio svoju sestru da nazove tu svjedokinju i prenese joj poruku od J. C. koji joj je poručio da u postupku koji se protiv njega vodi, nakon podignute optužnice, pred raspravnim sucem promijeni iskaz kojim ga je prethodno teretila za zlouporabu opojnih droga i sprječavanje dokazivanja i tako potvrdi njegovu obranu. Nadalje joj je poručio da će, ako tako ne postupi, ona i njen dečko "platiti glavom". Nakon toga, sestra okrivljenog I. Z. prvo je toj svjedokinji uputila SMS poruku a potom ju i nazvala 20. kolovoza 2008. te joj prenijela poruku okrivljenog J. C. što je kod svjedokinje izazvalo ozbiljan strah za život i zdravlje.