Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnijet zahtjev za proširenje istrage u operativnoj akciji Balkan express

USKOK je, temeljem rezultata dosad provedene istrage, podnio Županijskom sudu u Zagrebu zahtjev za proširenje istrage protiv šestoosumnjičenog S. Đ. (1954.), državljanina Crne Gore s prebivalištem u Republici Srbiji. (22. 12. 2008.).
Osnovano se sumnja da je kao član zločinačke organizacije radi počinjenja teških kaznenih djela na području Republike Hrvatske i na području zemalja u okruženju u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, polovicom 2008. godine radi likvidacije I. P., koju su od njega za točno neutvrđenu novčanu naknadu naručili zasad nepoznate osobe, dogovorio sa prvoosumnjičenim R. M., drugoosumnjičenim L. M. i trećeosumnjičenim A. M. pribavljanje potrebnih sredstava, organiziranje smještaja, nadziranje kretanja I. P., te sa četvrtoosumnjičenim Ž. M. i petoosumnjičenim B. G.; a koji su radi likvidacije I. P. došli iz inozemstva; način likvidacije, pa su na osnovu praćenja I. P. 23. listopada 2008.; nakon što je jedan od njih na parkiralištu kojim se koristio I. P. dovezao skuter s eksplozivnom napravom koja je aktivirana na daljinu; pristajući da se aktiviranjem eksplozivne naprave usmrte i ozlijede druge osobe te izazovu oštećenja na drugim automobilima i objektima i parkirao ga u neposrednoj blizini osobnog automobila za kojeg su znali da ga koristi I. P. Zatim su jedan ili više njih čekali u neposrednoj blizini i kada su vidjeli da I. P. izlazi iz zgrade i dolazi do vozila, u istom trenutku aktivirali eksplozivnu napravu uslijed čega je došlo do snažne eksplozije od kojih su I. P. i N. F. zadobili mnogobrojne ozljede glave i trupa te od tih ozljeda odmah preminuli.
Dakle, osnovano se sumnja da je S. Đ. kao pripadnik zločinačke organizacije sudjelovao u usmrćivanju drugih na podmukao način i iz koristoljublja te eksplozijom izazvao opasnost za život i tijelo ljudi i za imovinu većeg opsega, pri čemu je prouzročena šteta velikih razmjera pa bi time počinio kazneno djela protiv života i tijela - dva kaznena djela teškog ubojstva, kazneno djelo protiv opće sigurnosti i imovine i sigurnosti prometa – teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i kazneno djelo protiv javnog reda – udruživanjem za počinjenje kaznenih djela.