Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

U predmetu Turist podignuta optužnica protiv osmorice okrivljenika zbog protuzakonitih prebacivanja osoba preko državne granice

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv osmorice okrivljenika zbog počinjenja više kaznenih djela protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice. Optužnica je podignuta protiv petorice hrvatskih državljana (1971., 1970., 1957., 1966., 1967.), dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1948., 1958.) i jednog državljanina Srbije (1962.). Kako se u istražnom zahtjevu sumnjičilo 19 osumnjičenika, a od kojih je tijekom istrage njih 11 priznalo počinjenje kaznenog djela, tako su protiv njih donesene pravomoćne presude u istrazi. (29. 12. 2008.)
Optužnicom se okrivljenike tereti da su, od rujna 2007. do siječnja 2008. godine, u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi ilegalno prebacivali strane državljane. Oni su zajedno sa sedmoricom slovenskih državljana i drugim nepoznatim osobama, u više navrata ilegalno prebacili najmanje 129 stranih državljana iz Hrvatske u Sloveniju i u druge europske zemlje.
Prvookrivljenog M. O. tereti se da je organizirao prihvat stranih državljana iz Zagreba u Varaždin te je drugookrivljenog M. Z. i još dvije muške osobe angažirao kao vozače koji su strance prevozili do granice sa Slovenijom, a prema potrebi i u Sloveniju. Trećeokrivljeni Z. N. je bio zadužen za smještaj stranih državljana u Varaždinu do njihovog daljnjeg prebacivanja u Sloveniju za što je bio angažiran četvrtookrivljeni A. J. koji ih je čamcem preko rijeke Mure prevodio u Sloveniju.
Za svakog ilegalno prebačenog stranca M. O. je dobivao najmanje 450 eura nakon čega je isplaćivao ostale okrivljenike te ga se tereti da je na opisani način stekao nepripadnu materijalnu korist od najmanje 30.000 eura. Petookrivljenog M. S. i šestookrivljenog G. M. tereti se da su dogovarali dolazak stranih državljana u Hrvatsku te potom, sukladno dogovoru s prvookrivljenim M. O., njihovo daljnje prebacivanje u Sloveniju. Sedmookrivljeni P. Č. i osmookrivljeni Đ. M. strane su državljane prevozili u Varaždin od kuda je organizirano njihovo daljnje ilegalno prebacivanje u Sloveniju.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv okrivljenih M. O., Z. N., A. J., M. S. i Đ. M.