Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

U predmetu Procesor podignuta optužnica protiv dvanaest okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao pred Županijskim sudom u Zagrebu, optužnicu protiv dvanaest hrvatskih državljana (1972., 1960., 1972., 1981., 1977., 1981., 1955., 1963., 1981., 1970., 1966. i 1984.) zbog počinjenja kaznenog djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela i zbog počinjenja više kaznenih djela teških krađa. (30. 12. 2008.)
Optužnicom se prvookrivljenog R. K. tereti da je od veljače do svibnja 2008. godine u Zagrebu, kao organizator okupio i međusobno povezao ostalih jedanaest okrivljenika i druge točno neutvrđene osobe radi krađa automobila kako bi si njihovom prodajom pribavili nepripadnu imovinsku korist. Grupa je organizirana s ciljem otuđivanja automobila na području Zagreba i Sesveta a uglavnom se radilo o automobilima marki Audi, Golf i Passat novije proizvodnje.
Prvookrivljeni R. K. je angažirao okrivljene M. D., J. B., D. J. i nepoznatu mušku osobu za nabavu specijalnih elektroničkih naprava za otuđenje automobila. Osim toga, okrivljene M. D., D. D., B. B., D. J., B. I. i nepoznatu mušku osobu je angažirao i da, uz njega, pronalaze vozila koja je namjeravao otuđiti. Nadalje, okrivljeni R. K. je, zajedno sa M. D., B. B., D. J., B. I. i nepoznatom muškom osobom, koristeći provalnički alat, provaljivao u automobile dok su ostali okrivljenici koji su do tada pazili na nailazak policije ili prolaznika, u pratnji R. K. i B. B., odvozili automobile u za to unaprijed pripremljene garaže ili skrivena parkirna mjesta. Nakon toga je okrivljeni R. K., ovisno o dogovorenoj prodajnoj cijeni, automobile ustupao okrivljenima J. B., D. B., D. J., B. D. i drugim nepoznatim osobama koji su ih potom odvozili u Bosnu i Hercegovinu te ih tamo prodavali ili ih rastavljali pa u dijelovima prodavali. Okrivljenog R. K. tereti se da je ustupao automobile okrivljenim B. M., H. M. i A. S. koji su dijelove ilegalno prodavali preko jedne tvrtke sa sjedištem u Zagrebu.
Organizirana grupa je na opisani način, od 1. ožujka do 18. svibnja 2008., na području Zagreba i Sesveta otuđila 24 automobila dok u devet navrata nisu uspjeli upaliti motor i odvesti ih. Tereti ih se da su si tako pribavili nepripadnu imovinsku korist od 1.411.000 kuna, a novac dobiven od prodaje automobila međusobno su podijelili.
U optužnici je protiv okrivljenih R. K., M. D., B. M., H. M., D. D., B. B., J. B., D. B., A. S. i B. D. predloženo produljenje pritvora.