Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

U predmetu Parangal podignuta optužnica protiv šesnaest okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv šesnaest hrvatskih državljana (1975., 1969., 1984., 1979., 1984., 1957., 1977., 1973., 1983., 1965., 1966., 1974., 1986., 1965., 1970. i 1974.) te jednog državljanina Bosne i Hercegovine (1980.) zbog počinjenja više kaznenih djela i to udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe opojnih droga, nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari te dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. (30. 12. 2008.)
Optužnicom se prvookrivljenom G. S. stavlja na teret da je, u cilju pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi, na širem području Splita, Kaštela i Trogira od travnja do 7. kolovoza 2008. povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi nabave, spremanja, prijevoza i prodaje većih količina heroina kao i određenih količina kokaina, marihuane, speeda i ectasy-a.
Tereti ga se da je mobitelom sa, za sada nepoznatom muškom osobom iz Bosne i Hercegovine, dogovarao mjesto, vrijeme i način kupnje redovnih mjesečnih količina heroina i to od najmanje tri do šest kilograma heroina za iznos od najmanje 12.500 eura po kilogramu. Ujedno je dogovarao i nabavu tzv. punila, odnosno smjese za miješanje s heroinom, u količini od najmanje pet do deset kilograma kao i njihovu isporuku. Nakon postignutog dogovora, okrivljeni G. S. je sa okrivljenim D. B. i svojim sada pokojnim bratom odlazio u BiH gdje su on i brat isprobavali kvalitetu naručenog heroina, a G. S. bi drogu potom plaćao i preuzimao te ju predavao okrivljenom H. Ž. koji je heroin, sukladno prethodnom dogovoru i prema uputama G. S., za iznos od 500 do 1.000 eura, prevozio iz BiH u Split te ga predavao okrivljenim J. S. ili G. S. koji su ga potom, zajedno sa J. G. i sada pokojnim J. S. miješali sa tzv. punilima i prepakiravali u manje paketiće od 20 do 200 grama. Prepakiranu drogu su dijelom skrivali u svojoj obiteljskoj kući u Trilju a dijelom kod okrivljenih J. G. i A. K. Nakon toga su okrivljeni J. S., J. G. i A. K., sukladno prethodnom dogovoru i nalogu okrivljenog G. S., heroin u količinama od najmanje 20 do 200 grama prodavali petorici okrivljenika za iznos od najmanje 200 kuna po gramu. Oni su drogu dalje prepakiravali i predavali za sada nepoznatim osobama koje su je preprodavale krajnjim korisnicima. Okrivljenici F. A. i M. A. su kupljenu drogu miješali sa smjesama za dodavanje težine i prepakiravali te ju potom predavali okrivljenim I. S., D. M. M, S. B. i T. D. koji su je, za iznos od 100 kuna po pizu i po najmanje 220 kuna po gramu, prodavali krajnjim korisnicima.
Novac od prodaje droge su predavali okrivljenom G. S. Okrivljenike se tereti da su na opisani način u navedenom razdoblju prokrijumčarili najmanje 26 kilograma heroina, a kako su dio droge prodali tako su pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 5.015.000 kuna.

Okrivljenog G. S. i još šestoricu okrivljenika tereti se i za počinjenje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te udruživanja za počinjenje kaznenih djela, a okrivljene G. S. i T. B. tereti se još i za nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari.
Naime, nakon što je G. S. povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi nabave, spremanja, prijevoza i prodaje većih količina različitih droga; a u cilju da osigura nesmetanu preprodaju tih droga na širem području Splita i zastraši osobe koje bi tu preprodaju mogle onemogućiti; povezao je i petoricu okrivljenih J. B., F. A., M. A., I. S., D. M. M. u zajedničko djelovanje radi nabave, pripreme, postavljanja i bacanja eksplozivnih naprava. U istom je cilju u zajedničko djelovanje okrivljeni J. B. uključio i okrivljenog T. B. Prema nalogu okrivljenog G. S., koji je određivao vrijeme, mjesto i osobe, J. B. je nabavljao eksploziv i materijal za pravljenje eksplozivnih naprava te ih izrađivao kako bi ih potom, zajedno sa okrivljenim M. A. bacao u blizini odabranih osoba i njihove imovine. Također, I. S. je nabavljeni eksploziv donosio kod okrivljenih F. A. i M. A. radi skladištenja te izrade i postavljanja eksplozivnih naprava koje su postavljali i D. M. M. i J. B. dok je T. B. davao na raspolaganje eksploziv i materijal u vidu trotilnih metaka, privrednog eksploziva i detonatora. Okrivljenici su tako u dva navrata u travnju 2008. godine, u Splitu; iako su znali da time ugrožavaju živote drugih osoba; postavili i bacili eksplozivne naprave u neposrednoj blizini jednog ugostiteljskog objekta te ispod jednog automobila i pritom izazvali materijalnu štetu u iznosu od najmanje 171.000 kuna.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv petnaest okrivljenika.