Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv petorice okrivljenika zbog otmice

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana V. Ć. (1971.), M. M. (1963.), D. P. (1977.) te dvojice državljana Bosne i Hercegovine V. M. (1983.) i S. S. (1975.) zbog počinjenja kaznenog djela otmice. (9. 7. 2009.)
Optužnicom se okrivljene V. Ć. i M. M. tereti da su, od sredine veljače do početka travnja 2009. godine, povezali u zajedničko djelovanje D. P., V. M., S. S., te za sada nepoznatu osobu, radi otmice jedne muške osobe i traženja otkupnine. Sukladno dogovoru, okrivljeni M. M., V. M. i S. S. su 8. travnja 2009., na jednom parkiralištu u Zagrebu, s leđa prišli tom muškarcu i prisilili ga da uđe u osobni automobil. Potom su mu preko očiju stavili ljepljivu traku a ruke mu vezali lisicama i odvezli ga izvan Zagreba. Nakon toga su ga prebacili u prtljažnik osobnog automobila te ga, u pratnji još dva automobila, odvezli preko hrvatsko-bosanske granice. U jednom nenaseljenom mjestu u Bosni i Hercegovini okrivljeni V. Ć., V. M., S. S., te za sada nepoznata osoba, su naredili tom muškarcu da mobitelom kontaktira svoju suprugu te ju izvijesti da je otet i da do sljedećeg dana mora donijeti 1.000.000 eura jer će ga u protivnom ubiti. Okrivljenici su ga potom odvezli do jedne kuće iz koje je pobjegao.
U optužnici je protiv okrivljenih V. Ć. i M. M. predloženo produljenje pritvora dok je protiv okrivljenog V. M., koji je nedostupan, predloženo određivanje pritvora.