Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Isključenje javnosti predloženo sukladno Zakonu o kaznenom postupku i Zakonu o državnom odvjetništvu

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske uputilo je Predsjedniku Hrvatskog sabora zahtjev Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta za davanje odobrenja za kazneni progon protiv zastupnika u Hrvatskom saboru zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela iz čl. 337. st. 1., 3. i 4. Kaznenog zakona. (18. 8. 2009.)
U tom je zahtjevu predloženo da se rasprava o zahtjevu provodi uz isključenje javnosti. Naime, kako je uz zahtjev dostavljen i preslik kaznene prijave Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske te druga pismena iz državnoodvjetničkog spisa, a s obzirom na zakonske odredbe o tajnosti istrage i izvida, Državno je odvjetništvo dužno upozoriti na potrebu čuvanja tajnosti tih podataka.
Podsjećamo, člankom 231. Zakona o kaznenom postupku propisano je kako je postupanje tijekom istrage tajno dok je člankom 36. st. 3. Zakona o državnom odvjetništvu propisano da se u radu državnog odvjetništva tajnima smatraju spisi državnog odvjetništva za vrijeme provođenja izvida i drugih radnji u državnom odvjetništvu do donošenja odluke o prijavi, spisi državnog odvjetništva o dokaznim radnjama prije pokretanja istrage i kada se ne provodi istraga te spisi državnog odvjetništva tijekom istrage.
Dakle, isključenje javnosti je nužno s obzirom na zakonske odredbe o tajnosti pismena državnog odvjetništva i to je jedini i isključivi razlog zbog kojeg smo predložili da se primjenjuju odredbe o zaštiti tajnosti podataka.