Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Podignuta optužnica protiv M. C. zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je pred Županijskim sudom u Karlovcu optužnicu protiv državljanina i Republike Hrvatske i Republike Srbije M. C. (1955.) zbog počinjena kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (31. 7. 2009.)
Okrivljeniku se optužnicom stavlja na teret da je u studenom 1991. godine kao zapovjednik čete "TO Primišlje" koja je bila u sastavu paravojske "SAO Krajine," na području grada Slunja i okolnih mjesta; protivno odredbama međunarodnih konvencija; dozvoljavao i naređivao da se mještane hrvatske nacionalnosti lišava slobode, fizički zlostavlja i ubija te da se pale i razaraju zgrade. Sukladno navedenom, pripadnici njegove postrojbe jednu su osobu uhitili, izudarali i bez ikakve pravne osnove zatvorili, dok su jednog civila ubili i zapalili njegovu kuću, a veći su dio stanovništva hrvatske nacionalnosti protjerali iz njihovih domova.
Predloženo je da se protiv okrivljenika produlji pritvor temeljem čl. 102. st. 1. toč. 1. i 4. Zakona o kaznenom postupku koji mu je određen rješenjem Županijskog suda u Karlovcu.