Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Križevcima
Podignuta optužnica protiv M. B. i trgovačkog društva zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Križevcima je, nakon dovršene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Križevcima optužnicu protiv hrvatskog državljanina M. B. (1965.) i trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenog djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja zlouporabom ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u vezi st. 1. al. 4. Kaznenog zakona. (28. 8. 2009.)
Optužnicom se okrivljenom M. B. stavlja na teret da kao direktor trgovačkog društva; a radi izbjegavanja obračunavanja i plaćanja poreza na dodanu vrijednost i stjecanja protupravne imovinske koristi za to trgovačko društvo; od 1. siječnja 2004. do 8. prosinca 2004. u Križevcima nije prikazao promet u iznosu od 2.954.570,15 kuna niti na taj iznos obračunao porez na dodanu vrijednost u iznosu od 650.005,45 kuna. Na taj je način trgovačkom društvu pribavio protupravnu imovinsku korist, a oštetio Proračun Republike Hrvatske.
Trgovačko društvo tereti se da je ponašanjem okrivljenika, a temeljem čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, odgovorno za isto kazneno djelo.