Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Požegi
Odbačena kaznena prijava protiv bivšeg direktora poslovnice Croatia banke d.d. i trojice vinogradara

Županijsko državno odvjetništvo u Požegi donijelo je rješenje kojim odbacuje kaznenu prijavu protiv T. D. (1977.) ranijeg direktora poslovnice Croatia banke u Požegi, i vinogradara K. B. (1973.), T. Č. (1956.) i D. V. (1983.) zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1., 3. i 4. Kaznenog zakona, a u odnosu na trojicu vinogradara i zbog poticanja na izvršenje osnovnog kaznenog djela zlouporabe položaja. (18. 8. 2009.)
Naime, u prijavi se navodi kako je raniji direktor poslovnice ove banke u Požegi u dogovoru sa vinogradarima; a da bi im pribavio nepripadajuću imovinsku korist od poreza na dodanu vrijednost; u prosincu 2008. godine bankovnoj službenici naložio sastavljanje lažne dokumentacije uplata i isplata na konkretan iznos novca obiteljskih gospodarstava i obrta vinogradara bez da je položena gotovina, na ime obavljenih radova jednog od njih drugima.
Međutim, na osnovu rezultata opsežne kriminalističke obrade i rezultata revizije obavljene u spomenutoj poslovnici ove banke, nedvojbeno je utvrđeno da je na ime stvarno obavljenih radova (postoje vjerodostojni računi) u banci došlo do urednih, višestrukih transakcija te da time nikome i ni za koga nije nastupila šteta, odnosno korist. Ujedno, utvrđeno je da su navodno sporne transakcije, za iznose za koje je to potrebno, uredno prijavljene u centrali banke sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca, iz čega proizlazi da u konkretnom slučaju ne postoji osnovana sumnja da bi prijavljenici počinili kaznena djela stavljena im na teret slijedom čega je prijava odbačena kao neosnovana.