Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Uvodna riječ

Ravnatelj Dinko Cvitan

Danas u svijetu organizirani kriminal, uz terorizam, predstavlja najveću opasnost za sigurnost, slobodu i pravdu. Ta opasnost nije zaobišla ni Hrvatsku.

Korupcija smanjuje otpor organiziranom kriminalu, slabi moral u političkom odlučivanju, blokira javnu upravu, pravosuđe čini nedjelotvornim, narušava temeljne društvene vrijednosti i ugrožava vladavinu prava.

S ciljem što učinkovitijeg i efikasnijeg suprotstavljanja korupciji i organiziranom kriminalu 2001. godine osnovan je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) kao posebno državno odvjetništvo u sastavu državnoodvjetničke organizacije.

Od osnivanja do danas USKOK je dobio veće zakonske ovlasti. Kadrovski se kontinuirano osnažuje, djelatnici prolaze različite edukativne programe u zemlji i inozemstvu. U tijeku je informatizacija koja će, uz ostalo, spajanjem s bazama podataka ostalih tijela u državnoj upravi Uredu uvelike olakšati rad.

Za uspješan rad USKOK-a neophodna nam je suradnja s građanima i njihovo povjerenje. Svjesni smo da se ono stječe i razvija ponajprije postizanjem dobrih rezultata u otkrivanju, procesuiranju i sankcioniranju počinitelja najtežih oblika kriminaliteta iz nadležnosti ovog Ureda. Upravo to je glavni motiv našeg rada i naš najvažniji zadatak.


Ravnatelj
Dinko Cvitan