Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Uvodna riječ

ravnateljica_uskok-a.JPG

Od kraja 2001. godine kada je kao posebno državno odvjetništvo u sastavu državnoodvjetničke organizacije osnovan Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta do danas, Ured je prošao razvojni put u cilju što efikasnijeg suprotstavljanja korupciji i organiziranom kriminalu. Uz terorizam ti najteži oblici kriminaliteta predstavljaju najveću opasnost za sigurnost, slobodu i pravdu.

Naime, Ured je u proteklom razdoblju dobio veće zakonske ovlasti, kontinuirano je radio na razvoju međuagencijske suradnje i stalnom unaprjeđivanju međunarodne suradnje s tijelima kaznenog progona i međunarodnim organizacijama, informatizaciji i edukaciji kadrova.

Velika pozornost u radu posvećena je i provođenju financijskih istraga radi „zamrzavanja“ i oduzimanja protupravno stečene imovinske koristi. Stoga je uz već postojeće odjele (Odjel tužitelja, Odjel za sprječavanje pojava korupcije i za odnose s javnošću, Odjel za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage, Odjel za istraživanje i dokumentaciju) osnovan i novi Odjel za istraživanje imovinske koristi stečene kaznenim djelom.

Dosadašnji rezultati i osnovne metode rada pozicionirale su USKOK kao državno odvjetništvo koje može predstavljati svojevrstan model uspješne borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, posebice za države iz regije koje su kandidati za pridruživanje Europskoj uniji. Stoga nerijetko tužitelji USKOK-a prezentiraju njegov rad kolegama iz drugih država sudjelovanjem u različitim edukativnim aktivnostima u svojstvu eksperata ili kroz organiziranje studijskih posjeta Uredu.

Za uspješan rad USKOK-a neophodna nam je suradnja s građanima i njihovo povjerenje koje se ponajprije dobiva postizanjem dobrih rezultata u otkrivanju, procesuiranju i sankcioniranju počinitelja kaznenih djela iz nadležnosti ovog Ureda što predstavlja glavni motiv našeg rada i naš najvažniji zadatak.

 

                                                                                                    v.d. RAVNATELJA
                                                                                                      Tamara Laptoš