Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Može li se dobiti obavijest o kaznenoj prijavi podnesenoj USKOK-u?

Podaci o predistražnoj fazi u postupcima iz nadležnosti Ureda predstavljaju službenu tajnu i ne smiju se davati javnosti bez posebnog odobrenja Ravnatelja USKOK-a. U suprotnom, riječ je o počinjenju kaznenog djela odavanja službene tajne.
 
 

Ako tri ili više osoba počine kazneno djelo, je li USKOK nadležan za njihov progon?

U pravilu, da bi se radilo o grupi u kaznenopravnom smislu ili drugom načinu povezivanja u zajedničko djelovanje tri ili više osoba s ciljem počinjenja kaznenih djela, potrebna je namjera kontinuirane, povremene ili trajne kriminalne djelatnosti. Dakle, ako je riječ o njihovom spontanom udruživanju radi počinjenja kaznenog djela, onda progon počinitelja nije u nadležnosti USKOK-a.
 
 

Može li USKOK kontrolirati rad drugih državnih odvjetništava, sudova ili upravnih tijela?

USKOK nije ovlašten kontrolirati rad ili odluke drugih upravnih i pravosudnih tijela i zakonitost njihovih postupanja ako se ne radi o sumnji na počinjenje nekog kaznenog djela iz njegove nadležnosti. Građani koji su nezadovoljni načinom vođenja pojedinih postupaka ili njihovim ishodom, najčešće zaključuju kako je razlog takvog postupanja ili odlučivanja u korumpiranosti određenih osoba ili skupina, ne navodeći niti jedan dokaz u prilog takvoj tvrdnji. Međutim, sama pretpostavka da se «tu radi o korupciji» nije dovoljna za pokretanje kaznenog postupka protiv neke osobe.
 
 

Za koja kaznena djela je nadležan USKOK?

Nadležnost USKOK-a se proteže na određeni krug tzv. koruptivnih kaznenih djela i na ona kaznena djela koja su počinjena u sastavu zločinačke organizacije odnosno zločinačkog udruženja.
 
 

Zašto je USKOK osnovan?

USKOK je specijalizirano tijelo osnovano 2001. godine kao odraz potrebe da se fenomenu korupcije i organiziranog kriminaliteta posveti posebna i sustavna pozornost u svim njegovim segmentima na planu edukacije, prevencije i suzbijanja. Hrvatska je na taj način ujedno ispunila i obveze preuzete usvajanjem međunarodnih dokumenata.
 
 

Što je USKOK?

USKOK je skraćeni naziv za Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Ured je posebno državno odvjetništvo specijalizirano za progon korupcije i organiziranog kriminaliteta, sa sjedištem u Zagrebu, a nadležan je za područje cijele Republike Hrvatske.