Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Mišljenje Etičkog povjerenstva

 
 
Etičko povjerenstvo objavljuje Mišljenje o sukladnosti određenog ponašanja županijske državne odvjetnice s Etičkim kodeksom državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika koje je jednoglasno donijeto nakon što je zaprimilo zahtjev Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske za davanjem mišljenja (20. listopad 2016.) više

Obavijest o imenovanju članova Etičkog povjerenstva

 
 
Radi nadzora poštovanja i tumačenja Etičkog kodeksa osniva se Etičko povjerenstvo koje čine predsjednik i dva člana. Predsjednika Etičkog povjerenstva imenuju članovi iz svojih redova. (11. 10. 2013.) više

Etički kodeks

U prilogu tekstu objavljen je tekst Etičkog kodeksa iz prosinca 2003. godine, kao i tekst Etičkog kodeksa državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika donijetog 5. veljače 2008. i objavljenog u Narodnim novinama broj 25 od 27. veljače 2008.
Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske u uvodnom je dijelu teksta Etičkog kodeksa obraćajući se državnim odvjetnicima i zamjenicima državnih odvjetnika naglasio svrhu i cilj njegovog donošenja sljedećim riječima:

Kolegice i kolege!

Pred vama je tekst Etičkog kodeksa kojeg je dana 29. listopada 2003. usvojio Kolegij Državnog odvjetništva Republike Hrvatske proširen sa županijskim i općinskim državnim odvjetnicima i predstavnicima županijskih i općinskih državnih odvjetništava sa područja pojedinih županijskih državnih odvjetništava.

Nakon usvajanja teksta etički kodeks je prihvaćen od strane natpolovične većine zaposlenih zamjenika državnih odvjetnika i državnih odvjetnika te je u skladu s točkom 3.a Završnih odredbi stupio na snagu.

Kako se to i navodi u Preambuli Općih načela kodeksom državnoodvjetničke etike utvrđena su načela i pravila ponašanja  državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika kojih smo se uvijek dužni pridržavati s ciljem očuvanja i daljnjeg razvoja dostojanstva i ugleda državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela.

Potrebno je napomenuti da etički kodeks ne donosi nova neovisna pravila o stezi i o radnim obvezama koja bi imala za posljedicu odgovornost državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika. Istina, neka od pravila proizlaze iz postojećih zakona ili unutrašnjih propisa državnog odvjetništva, ali osnovna svrha donošenja etičkog kodeksa je davanje poticaja za daljnje etičko oblikovanje službe državnog odvjetništva s ciljem da i na taj način doprinesemo ugledu državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela.

Kolegice i kolege, nadam se da ćemo u našem daljnjem radu poštivati ova pravila i zajednički ih nadopunjavati s ciljem da postanu skup pravila u kojima će dužnosnici zaposleni u državnom odvjetništvu prepoznavati sami sebe.

Zagreb, 20. prosinac 2003.

S poštovanjem

Glavni državni odvjetnik
Republike Hrvatske

Mladen Bajić