Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Kazneni odjel

Voditelj Kaznenog odjela

Darko Klier, zamjenik Glavnog državnog odvjetnika

telefon: 4591 800, fax: 4591 805
e-mail: pisarnica@dorh.hr


Administrativna tajnica u Kaznenom odjelu

telefon: 4591 800, fax: 4591 805
e-mail: pisarnica@dorh.hr


Voditeljica pisarnice Kaznenog odjela
Josipa Spudić
telefon: 4591 914
Pisarnica - upiti za predmete: 4591 897 


Kazneni odjel Državnog odvjetništva Republike Hrvatske u svom sastavu ima šesnaest zamjenika državnog odvjetnika, a svaki od njih zadužen je godišnjim rasporedom poslova za određenu kaznenopravnu problematiku. Dužnosnici u kaznenom odjelu rješavaju predmete u okviru svoje nadležnosti, daju mišljenje u predmetima u kojima odluku donosi Vrhovni sud Republike Hrvatske te prisustvuju sjednicama koje se održavaju pred tim sudom.

Dužnosnici u kaznenom odjelu DORH-a sudjeluju u izradi naputaka županijskim i općinskim državnim odvjetništvima u okviru određene kaznenopravne problematike kao i naputaka za postupanje u konkretnim predmetima. Nadalje, dužnosnici u kaznenom odjelu sudjeluju u izradi zakonskih tekstova te daju inicijativu za izmjene i dopune pojedinih zakona. Također, aktivno sudjeluju na brojnim savjetovanjima, seminarima, kako u zemlji tako i u inozemstvu, te kao predavači u okviru Pravosudne akademije u organizaciji Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, i drugim aktivnostima.

Dužnosnici kaznenog odjela održavaju sastanke s predstavnicima međunarodnih institucija radi razmjene teoretskih i praktičnih iskustava u radu na konkretnoj kaznenopravnoj problematici s obzirom na različitosti pravne regulative.

Nadalje, dužnosnici kaznenog odjela DORH-a održavaju stalne sastanke s predstavnicima nižih državnih odvjetništava radi analize najznačajnijih predmeta i donošenja odluke za daljnje postupanje.

Na zahtjev medija daju intervjue o radu na predmetima određene kaznenopravne problematike ili o radu na konkretnim predmetima za koje se zainteresirala javnost.

Nadležnost kaznenog odjela određena je Zakonom o državnom odvjetništvu.