Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Predstavnici Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu i Misije OSCE-a u Srbiji, te predstavnici medija u sklopu radnog posjeta pravosudnim tijelima Republike Hrvatske primljeni su u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske

 
 
Zamjenik tužitelja za ratne zločine Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, predstavnici Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu i Misije OSCE-a u Srbiji i Crnoj Gori te novinari iz Srbije su, a u okviru posjeta pravosudnim tijelima Republike Hrvatske uključenih u procesuiranje ratnih zločina koje je organiziralo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu i Nacionalni savjet za suradnju sa Haškim tribunalom i Odjeljenje za vladavinu prava Misije OSCE-a u Srbiji i Crnoj Gori, posjetili i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. (16. 5. 2006.) više

Prisegnula općinska državna odvjetnica u Zlataru

Albina Tisanić Grzelja prisegnula je na dužnost općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Zlataru nakon što ju je Odlukom od 23. lipnja 2006. na tu dužnost imenovao Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. (26. 6. 2006.)
 
 

Prisegnuo općinski državni odvjetnik u Zadru

Trpimir Kučina prisegnuo je na dužnost općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru nakon što ga je Odlukom od 16. lipnja 2006. na tu dužnost imenovao Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. (16. 6. 2006.)
 
 

Priopćenje povodom novinarskih upita

 
 
Po objavi prvog teksta u Feral Tribuneu 1999. godine u kojem su objavljeni odlomci knjige "Molila sam da me ubiju", a koju je 1999. objavio Savez logoraša Bosne i Hercegovine, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zatražilo je od Ministarstva unutarnjih poslova RH provjeru navoda i pribavljanje podataka u svezi eventualnog počinjenja kaznenog djela od strane Vice Vukojevića, i utvrđivanje identiteta oštećene te uzimanje okolnosne i potpune izjave od oštećene o samom događaju. (9. 5. 2006.) više

Održan sastanak Glavnog državnog odvjetnika sa županijskim državnim odvjetnicima

U Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske održan je prvi ovogodišnji sastanak Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i voditelja Kaznenog i Građansko-upravnog odjela u DORH-u sa županijskim državnim odvjetnicima i općinskim državnim odvjetnicima četiri veća općinska državna odvjetništva te Dinkom Cvitanom, vršiteljem dužnosti Ravnatelja Uskoka.
Na sastanku je prezentiran rad i rezultati rada državnih odvjetništava u 2005. godini te su iznijete smjernice za unaprjeđenje rada u 2006. godini. (16. 3. 2006.)
 
 

Prisegnuo županijski državni odvjetnik u Slavonskom Brodu

Stjepan Haramustek prisegnuo je na dužnost županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu nakon što ga je odlukom od 23. ožujka 2006. na tu dužnost nanovo imenovao Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. (31. 3. 2006.)
 
 

Priopćenje povodom objavljenog teksta u tjedniku Globus

U Globusu, od 9. lipnja 2006., u rubrici Terminator na stranici 11. objavljen je članak pod naslovom „Državni odvjetnik angažirao Madison", potpisnika G. L.
U tekstu je objavljeno da će „uz glasnogovornicu Državnog odvjetništva Martinu Mihordin, tužiteljstvo angažirati i stručnjake za odnose s javnošću“ i da se „radi o agenciji Madison, pa će Mladena Bajića za pristup pojedinim medijima savjetovati bivša MUP-ova glasnogovornica Zinka Bardić i PR mag Krešimir Macan."
Kako sadržaj naveden u Globusu nije točan, tako je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zatražilo sukladno Zakonu o medijima objavljivanje ispravka.
Naime, organizatori seminara, Pravosudna akademija i Hrvatski helsinški odbor, a uz potporu programa MATRA Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske, angažirali su za predavanje državnim odvjetnicima Zinku Bardić, a za predavanje sucima Krešimira Macana. Oni su uz druge predavače, kako medijske stručnjake tako i novinare, održali predavanja državnim odvjetnicima i sucima tijekom seminara pod nazivom "Unaprjeđenje odnosa pravosuđa i medija: uloga glasnogovornika" održanog u ožujku i lipnju 2006. u Zagrebu.
Sukladno svemu navedenom, ne radi se o angažiranju agencije Madison i njezinih stručnjaka od strane Državnog odvjetništva Republike Hrvatske a za savjetovanje Glavnog državnog odvjetnika u svezi odnosa s medijima, zbog čega je i zatražen ispravak. (7. 6. 2006.)
 
 

Prisegnuo Ravnatelj Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

 
 
Dinko Cvitan prisegnuo je na dužnost Ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta nakon što ga je na tu dužnost Odlukom od 14. ožujka 2006. imenovao Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. (16. 3. 2006.) više

Odgovor na upite novinara povodom istupa glavnog državnog inspektora

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nije zaprimilo kaznenu prijavu, a koja je spomenuta na danas održanoj tiskovnoj konferenciji, odnosno koju je spomenuo Glavni državni inspektor Kruno Kovačević.
Povodom izjava na održanoj konferenciji za novinare kako su odgovorne osobe državnog inspektorata u prošlom mandatu počinile nezakonitosti u svom radu, sukladno čl. 171. st.1 Zakona o Kaznenom postupku, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je zatražilo od Državnog inspektorata dostavljanje kaznene prijave i svih materijala koji se odnose na nezakonitosti, a o kojima je bilo riječi na konferenciji za novinare. (23. 1. 2006.)
 
 

Predstavnici radnika TDZ-a izviješteni o postupanju po njihovim prijavama

 
 
U Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske na njihovo su traženje primljeni predstavnici radnika Tvornice duhana Zagreb, a glede kaznenih prijava koje su podnosili nadležnim državnim odvjetništvima. (25. 7. 2006.) više

Sudjelovanje na konferenciji “Međunarodna suradnja državnih odvjetnika“ u Ukrajini

 
 
Zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Josip Čule prisustvovao je Konferenciji koja se pod nazivom “Međunarodna suradnja državnih odvjetnika“ održala od 20. do 23. rujna 2006. u Kijevu. (26. 9. 2006.) više

Održan radni sastanak predstavnika državnih odvjetništava i policije

U Policijskoj akademiji Ministarstva unutarnjih poslova održan je zajednički radni sastanak predstavnika državnih odvjetništava i policije u svezi dogovora oko primjene Protokola o suradnji državnog odvjetništva i policije tijekom predkaznenog i kaznenog postupka, a prije njegova stupanja na snagu 1. siječnja 2007. (19. 12. 2006.)
 
 

Priopćenje sredstvima javnog priopćavanja
U večernjem izdanju Jutarnjeg lista od 7. travnja 2006. na naslovnici je objavljen naslov „Bajić zatražio provjeru suca Vrhovnog suda“ s popratnom opremom „Državno odvjetništvo istražuje optužbe protiv Marijana Svedrovića“ i „Istraga zbog navoda o kontaktima s bivšim optuženicima iz „zločinačke““ s naslovom teksta na strani 3. „Sudac Vrhovnog suda pod istragom“, te s tekstom na str. 2. jutarnjeg izdanja od 7. travnja 2006. „Provjera optužbi protiv Svedrovića“.

Navedeni napisi ne odgovaraju istini.
Naime, protiv suca Vrhovnog suda Marijana Svedrovića i suca Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića kao i protiv bilo kojeg drugog suca u svezi s navedenim člancima i objavljenim informacijama ne provodi se istraga.
Također, protiv imenovanih, Ministarstvo unutarnjih poslova povodom zahtjeva Državnog odvjetništva ne provodi niti kriminalističku obradu. Budući da je ovim tekstom javnost dovedena u zabludu da su pojedini suci pa i suci Vrhovnog suda Republike Hrvatske pod istragom koja kontinuirano traje, još jednom iako smo to učinili povodom teksta objavljenog u Globusu od 7. travnja 2006., ističemo kako Državno odvjetništvo prima veliki broj kaznenih prijava, podnesaka, informacija koje zavisno od njihove utemeljenosti ili dostavlja policiji radi kriminalističke obrade ili nadležnim tijelima na korištenje.
Informacije koje se u tekstu spominju su 30. rujna 2004. i 23. studenog 2004., odmah po zaprimanju, dostavljene na korištenje nadležnim državnim tijelima budući da njihov sadržaj nije dao osnova za provođenje kriminalističke obrade ili bilo kakvo drugo daljnje postupanje. (7. 4. 2006.)
 
 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske dobilo 1.963.304,70 eura vrijedan spor

 
 
Županijski sud u Zagrebu donio je 23. svibnja 2006. presudu kojom je odbio žalbu UNIA-TRADE d.o.o. čime je postala pravomoćna presuda Općinskog suda u Zagrebu koji je u cijelosti prihvatio stav državnog odvjetništva i odbio tužbu kao neosnovanu a tužitelja obvezao da Republici Hrvatskoj naknadi parnični trošak u iznosu od 700.000,00 kuna. (21. 7. 2006.) više

Priopćenje glede snimke prikazane na dvjema televizijskim postajama, a vezano za navodno počinjene ratne zločine za vrijeme Vojno redarstvene akcije „Oluja“ na području Dvora na Uni

Povodom upita novinara glede snimke prikazane na dvjema televizijskim postajama, a vezano za navodno počinjene ratne zločine za vrijeme Vojno redarstvene akcije „Oluja“ na području Dvora na Uni, odgovaramo sljedećim priopćenjem.
Nakon što je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zaprimilo snimku koja prikazuje ratno djelovanje 505. viteške bužimske brigade V. korpusa Armije BiH na području sela Gornji i Donji Žirovac u blizini Dvora na Uni, zatražilo je od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske kriminalističku obradu u pravcu utvrđenja svih relevantnih okolnosti u vezi sa događajima prikazanim na snimci.
Isto tako, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u stalnom je i neposrednom kontaktu sa Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine a radi utvrđivanja počinitelja, jer pregledom navedene snimke, postoje osnovi sumnje o počinjenju kaznenih djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, eventualno i ratnih zarobljenika na tom području, i to od za sada nepoznatih pripadnika Armije BiH. (7. 8. 2006.)
 
 

Svečano otvorenje CARDS projekta - Sprječavanje i suzbijanje pranja novca

 
 
Danas će, s početkom u 13 sati, Izaslanstvo Europske komisije u Hrvatskoj otvoriti CARDS projekt Sprječavanje i suzbijanje pranja novca s ciljem pružanja institucionalne potpore mjerodavnim institucijama koje rade na sprječavanju i suzbijanju pranja novca u Hrvatskoj. (22. 9. 2006.) više

Potpisan Sporazum o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida

 
 
Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić i Vrhovni državni tužilac Republike Crne Gore Vesna Medenica potpisali su u Budvi Sporazum o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida radi unaprjeđenja suradnje na području kaznenog progona počinitelja ratnih zločina koji imaju državljanstvo ili žive na području Republike Crne Gore. (28. 7. 2006.) više

Odgovor na više novinarskih upita povodom izjava objavljenih u emisiji „Nedjeljom u dva“
Pribavljena dokumentacija proslijeđena PU osječko-baranjskoj radi kriminalističke obrade i provođenje izvida vezano za ratne zločine na području Osijeka

U svezi ubojstava civilnih osoba na području Osijeka u drugoj polovici 1991. i prvoj polovici 1992. godine državno odvjetništvo i policija već duže vrijeme provode izvide u cilju utvrđivanja postojanja kaznenih djela i počinitelja, posebno nakon izjave koju je dao Krunoslav Fehir. U cilju provjeravanja njegove izjave, pored zahtjeva za kriminalističkom obradom Policijskoj upravi osječko-baranjskoj i drugim državnim tijelima Republike Hrvatske, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je temeljem sklopljenih Sporazuma o suradnji s tužiteljstvima više zemalja, a među ostalim i sa Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije, u prvoj polovici srpnja 2005. godine zatražilo neposredno od tog Tužilaštva da nas izvijesti o podacima i dokumentaciji o kojoj imaju mogućih saznanja, a koja može pomoći u provođenju izvida u vezi ubojstava civilnih osoba na području Osijeka.
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je 20. srpnja 2005. dostavilo Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske dokumentaciju s kojom raspolaže.
Nakon što je utvrđeno kako ti podaci ne daju osnova za pokretanje kaznenog postupka protiv određene osobe ili osoba, to je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske 29. kolovoza 2005. sve dobivene materijale, izjave i dokumentaciju dostavilo Policijskoj upravi osječko-baranjskoj radi mogućeg korištenja u kriminalističkoj obradi ratnih zločina na području Osijeka.
Imajući u vidu rezultate cjelokupne kriminalističke obrade svih ubojstava i postupaka kojima su povrijeđene odredbe Ženevskih konvencija u odnosu na civilne osobe u navedenom vremenu u Osijeku i okolici, Policijska uprava osječko-baranjska podnijela je kaznene prijave protiv Freda Marguša i Tomislava Dilbera zbog kaznenih djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, te protiv Krunoslava Fehira i Branimira Glavaša zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, dok za druge osobe nije utvrđeno postojanje osnovane sumnje da bi počinile kaznena djela ratnog zločina na području Osijeka u drugoj polovici 1991. i prvoj polovici 1992. godine. (19. 6. 2006.)
 
 

Najava stručnog skupa kaznenih odjela državnih odvjetništava

U Valbandonu će se od 15. do 17. studenog 2006. održati stručnih skup Državnog odvjetništva Republike Hrvatske namijenjen državnim odvjetnicima i zamjenicima državnih odvjetnika u kaznenim odjelima županijskih i općinskih državnih odvjetništava radi razmatranja stručnih tema iz nadležnosti tih odjela. Skup je zatvoren za javnost a zaključci skupa će biti objavljeni na ovoj Internet stranici. (14. 11. 2006.)
 
 

Priopćenje vezano za zatvor u Vojniću

 
 
Povodom napisa u današnjem dnevnom tisku vezano za ratne zločine u zatvoru u Vojniću tijekom druge polovice 1991. godine i 1992. godine predstavnike sredstava javnog priopćavanja obavještavamo da je pred Županijskim sudom u Karlovcu u tijeku provođenje istrage protiv okrivljenog Dragomira Božića, upravnika zatvora u Vojniću i stražara Milana Kosjera, Željka Kneževića i Mirka Dokića zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH i kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. st. 1. OKZ-a RH. (20. 3. 2006.) više

Potpisan sporazum o suradnji između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Vrhovnog Narodnog tužiteljstva Narodne Republike Kine

 
 
Sporazum o suradnji između državnih odvjetništava potpisali su u Pekingu 24. listopada 2006. Glavni tužitelj Vrhovnog Narodnog tužiteljstva Republike Kine Jia Chunwang i u ime Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Mladena Bajića, njegov zamjenik Dragan Novosel. (25. 10. 2006.) više

Prisegnuli županijski i općinski državni odvjetnici

 
 
Na danas održanom radnom sastanku Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske sa županijskim i općinskim državnim odvjetnicima vezano za rad državnih odvjetništava svečano su prisegnule dvije županijske državne odvjetnice i dvoje općinskih državnih odvjetnika. (19. 12. 2006.) više

Imenovan zamjenik Glavnog državnog odvjetnika

Na danas održanoj sjednici Državnoodvjetničkog vijeća Antun Kvakan imenovan je zamjenikom Glavnog državnog odvjetnika u Kaznenom odjelu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. (26. 9. 2006.)
 
 

Glavni državni odvjetnik primio predstavnike ministarstava pravosuđa Republike Francuske i Kraljevine Španjolske

 
 
Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić primio je u protokolarni posjet predstavnicu Ministarstva pravosuđa Republike Francuske - Virginie Brelurut i predstavnika Ministarstva pravosuđa Kraljevine Španjolske - Jesus Santos Alonso koji, u suradnji sa Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske i Pravosudnom akademijom Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, sudjeluju u pripremi projekta glede dodatnog educiranja državnih odvjetnika na temu borbe protiv terorizma. (21. 11. 2006.) više

Održan zajednički sastanak Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske i Glavnog državnog odvjetnika Kraljevine Španjolske

 
 
Nakon jučerašnjeg svečanog obilježavanja službenog završetka CARDS projekta «Jačanje kapaciteta Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK)», koji su realizirali Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, USKOK i Antikorupcijski ured tužiteljstva Kraljevine Španjolske, danas je Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić u prostorijama Državnog odvjetništva Republike Hrvatske primio visoku španjolsku delegaciju. (5. 12. 2006.) više

Prisegnuo zamjenik Glavnog državnog odvjetnika

 
 
Antun Kvakan prisegnuo je na dužnost zamjenika Glavnog državnog odvjetnika u Kaznenom odjelu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske nakon što ga je na tu dužnost imenovalo Državnoodvjetničko vijeće. (29. 9. 2006.) više

Priopćenje medijima vezano za Antu Jelavića

 
 
Iz redakcije Feral Trubunea 15. ožujka 2006. Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske poslan je upit vezano za postupanje prema Anti Jelaviću. Budući da su po objavljivanju teksta u spomenutom tjedniku uslijedili upiti i drugih novinara, odgovor redakciji Feral Tribunea od 16. ožujka 2006. proširili smo dodatnim pojašnjenjima. (17. 3. 2006.) više

Priopćenje za medije povodom danas objavljenog teksta u Večernjem listu

 
 
Između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju nema nikakvog sukoba ni spora kako je to objavljeno u Večernjem listu od 27. rujna 2006.
Naime, u spomenutom je dnevnom listu objavljeno kako „glavni razlog zbog kojeg Državno odvjetništvo RH još nije uputilo sudu optužnicu protiv Rahima Ademija i Mirka Norca jest spor s Haaškim tužiteljstvom!“
Tu tvrdnju kao i zaključak autorice objavljenog članka o navodnom sporu i sukobu Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odbacuje te ne želi komentirati ostale navode jer je sam postupak preuzimanja predmeta i prilagođavanja optužnice još u tijeku. (27. 9. 2006.) više

Održana konferencija za novinare o stanju i kretanju kriminaliteta u 2005. godini te o radu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske

 
 
U Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske održana je konferencija za novinare o stanju, kretanju i strukturi kriminaliteta u 2005. godini te o radu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.
O tim su temama govorili te na novinarska pitanja odgovarali Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel te zamjenica Glavnog državnog odvjetnika i voditeljica Građansko-upravnog odjela u DORH-u Zlata Hrvoj Šipek i zamjenik Glavnog državnog odvjetnika i voditelj Kaznenog odjela u DORH-u Petar Pulišelić. (22. 3. 2006.) više

Odgovor na novinarske upite

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je u veljači 2006. godine preuzelo od Haškog tužiteljstva materijale vezano za ratne zločine počinjene na području Istočne Slavonije i Pakračke Poljane u drugoj polovici 1991. godine.
Kako je riječ o opsežnim materijalima koje je potrebno razmotriti i analizirati, tako će odluka o daljnjem postupanju državnog odvjetništva biti donijeta po dovršetku te analize.
S obzirom da je riječ o predkaznenom postupku tijekom kojeg su sve informacije, a ponajviše prema javnosti tajne, ne možemo iznositi podatke i pojedinosti.
Nakon preuzimanja spomenutih materijala državno odvjetništvo je odmah započelo s njihovom analizom, a na pitanja pojedinih novinara zašto javnost nije odmah upoznata, napominjemo da zbog tajnosti predkaznenog postupka državno odvjetništvo ne daje priopćenja o dobivenim kaznenim prijavama i ustupljenim predmetima, pa to nije učinjeno ni u ovom slučaju.
Zbog toga odbacujemo svako zlonamjerno tumačenje proteka vremena od veljače i neizvješćivanja javnosti budući da je sve, a kako smo naveli, sukladno zakonu tajni podatak. Naglašavamo da objava tekstova u pojedinim medijima nije rezultat priopćenja državnog odvjetništva već da su pojedini novinari, a temeljem svojih saznanja, unazad nekoliko dana postavili pitanja o preuzetim materijalima, na što im je odgovoreno samo potvrdno u obliku kojem je sastavljeno i ovo priopćenje. (25. 5. 2006.)
 
 

Trećeg dana rada Konferencije izlagao predstavnik Republike Hrvatske

 
 
Zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Josip Čule izlagao je na raspravi u vezi uključivanja civilnih udruga u suzbijanju korupcije, održanoj tijekom trećeg dana Prve godišnje konferencije i generalnog sastanka Internacionalne udruge za borbu protiv korupcije koja se održava Pekingu do 26. listopada 2006. (24. 10. 2006.) više

U tijeku Prva godišnja konferencija i generalni sastanak Internacionalne udruge za borbu protiv korupcije

 
 
Predstavnici 147 država i međunarodnih organizacija okupili su se na Prvoj godišnjoj konferenciji i generalnom sastanku Internacionalne udruge za borbu protiv korupcije – IAACA koja se održava u Pekingu od 20. do 26. listopada 2006. (23. 10. 2006.) više

Dogovoreno formiranje zajedničkih istražnih timova za najteže ratne zločine

 
 
Sudionici danas održanog sastanka postignuli su dogovor o formiranju zajedničkih istražnih timova na državnoj razini koji će razmatrati pojedine slučajeve, dokumentaciju i druge podatke i raditi na utvrđivanju zapovjedne i individualne odgovornosti za te najteže ratne zločine koristeći dostupne arhive i pomoć u provođenju izvida putem postignutih sporazuma o razmjeni podataka. (25. 4. 2006.) više

Zaprimljena suglasnost Vrhovnog suda Republike Hrvatske

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zaprimilo je suglasnost Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom je Županijski sud u Zagrebu određen kao nadležan za postupanje u kaznenom predmetu protiv Branimira Glavaša i dr. zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. OKZ RH.
Nakon primitka, suglasnost je dostavljena Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu koje je već ranije određeno za postupanje u ovom predmetu, a koje će po primitku suglasnosti tijekom narednih dana podnijeti istražni zahtjev Županijskom sudu u Zagrebu. (15. 5. 2006.)
 
 

Održan sastanak između Glavnog tužitelja u Tužiteljstvu/Tužilaštvu Bosne i Hercegovine Marinka Jurčevića, Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Mladena Bajića i Tužitelja za ratne zločine Republike Srbije Vladimira Vukčevića

 
 

U Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske u Zagrebu 10. 8. 2006. održan je sastanak između Glavnog tužitelja u Tužiteljstvu/Tužilaštvu Bosne i Hercegovine Marinka Jurčevića, Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Mladena Bajića i Tužitelja za ratne zločine Republike Srbije Vladimira Vukčevića i njihovih suradnika.

Sastanak je održan u vezi istraživanja i procesuiranja ratnih zločina koji su se dogodili početkom 8. mjeseca 1995. na području Gornjeg i Donjeg Žirovca u blizini Dvora na Uni, a u svezi kojih zločina su u medijima ovih dana prikazani brojni snimci.

Nakon što su tužitelji/državni odvjetnici  iznijeli s kojim podacima, dokumentacijom i materijalima raspolažu njihova tužiteljstva/državna odvjetništva, te razmijenili te podatke, dokumentaciju i materijale, dogovoreno je da će se u skladu s Memorandumima o međusobnoj suradnji koji postoje između ovih tužiteljstava/državnih odvjetništava nastaviti suradnja u ovom i drugim predmetima.

više

Prisegnulo dvoje općinskih državnih odvjetnika

 
 
Dvoje općinskih državnih odvjetnika svečano je prisegnulo nakon što ih je na te dužnosti imenovao Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. (12. 4. 2006.) više

Prisegnula općinska državna odvjetnica u Novoj Gradiški

Blaženka Prokopec-Šimić svečano je prisegnula na dužnost općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Novoj Gradiški nakon što ju je na tu dužnost 3. svibnja 2006. imenovao Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. (8. 5. 2006.)
 
 

Spis u kaznenom predmetu protiv Mate Ćurkovića vraćen Vrhovnom sudu RH

 
 
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je, nakon razmatranja spisa u kaznenom predmetu protiv optuženog Mate Ćurkovića zbog kaznenog djela ubojstva iz članka 90. Kaznenog zakona i dr., vratilo spis Vrhovnom sudu Republike Hrvatske popraćen pismenim očitovanjem s prijedlogom da se obje žalbe odbiju kao neosnovane. (13. 6. 2006.) više

Održan sastanak Glavnog državnog odvjetnika, predsjednika HUS-a i predstavnika radnika TDZ-a

 
 
U Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske održan je sastanak Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Radovana Šanteka, županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Višnje Lončar i njene zamjenice s predsjednikom Hrvatske udruge sindikata Ozrenom Matijaševićem i predstavnicima radnika Tvornice duhana Zagreb. (19. 4. 2006.) više

Podnijet zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv pravomoćne presude Općinskog suda u Zagrebu u kaznenom predmetu protiv osuđenog Predraga Matvejevića

 
 
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske podnijelo je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv pravomoćne presude Općinskog suda u Zagrebu od 2. studenog 2005. K-44/02 u kaznenom predmetu protiv osuđenog Predraga Matvejevića zbog kaznenog djela uvrede i klevete iz čl. 199 st. 2. Kaznenog zakona i dr. zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka iz čl. 367 st 1. toč. 11 Zakona o kaznenom postupku i povrede Kaznenog zakona iz čl. 368. toč. 1. Zakona o kaznenom postupku u vezi čl. 203. Kaznenog zakona. (13. 11. 2006.) više

Održan sastanak vezano za kazneni postupak protiv Krunoslava Pratesa

U Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske održan je sastanak predstavnika Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i predstavnika Saveznog Državnog odvjetništva pri Vrhovnom sudu Savezne Republike Njemačke vezano za kazneni postupak koji se vodi u Saveznoj Republici Njemačkoj protiv Krunoslava Pratesa.

Na sastanku su razmijenjena saznanja i dokumentacija korisna za taj predmet, a ujedno je dogovoreno da se postojeća dobra suradnja nastavi i dalje. (12. 7. 2006.)
 
 

Priopćenje medijima povodom napisa u Večernjem listu od 25. ožujka 2006. pod naslovom „Šeks omogućio aboliciju krivcima za Vojnić“

 
 
U Večernjem listu od subote 25. ožujka 2006. na stranici 3. objavljen je članak novinara Tome Vičića i Dragana Miljuša pod nazivom „Šeks omogućio aboliciju krivcima za Vojnić“.
Kako se u članku navode brojne neistinitosti i, bez ikakvog osnova, tvrdi da je u pogledu odlučivanja o odgovornosti za zločine počinjene u zatvoru u Vojniću uputu dao tadašnji Glavni tužitelj Republike Hrvatske, to dajemo sljedeće pojašnjenje. (27. 3. 2006.) više

Priopćenje medijima

 
 
Povodom brojnih upita medija o tome što državno odvjetništvo poduzima u svezi tvrdnji iznesenih od strane obrane Hrvoja Petrača o nezakonitom stjecanju imovine Vladimira Zagorca dajemo sljedeće priopćenje.

Policija i državno odvjetništvo imaju od ranije saznanja o mogućem nezakonitom stjecanju imovine od strane nekih osoba a koje su bile uključene u nabavu sredstava potrebnih za obranu Republike Hrvatske. Radi se o sumnji izraženoj u zakonitost raspolaganja sredstvima na računima otvorenim za potrebe obrane i obnove suvereniteta Republike Hrvatske. (10. 10. 2006.) više

Dopuna priopćenja o događajima tijekom Vojno redarstvene akcije „Oluja“ na području Dvora na Uni

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske je zatražio od Ureda Tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Zagrebu sve podatke, dokumentaciju i druge materijale koji bi mogli koristiti u istraživanju ratnih zločina počinjenih na području sela Gornji i Donji Žirovac u blizini Dvora na Uni.
Također je, a na osnovi Sporazuma o suradnji u svezi istraživanja teških kaznenih djela, zatraženo od Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije da pribave i dostave video snimke s kojima raspolažu u Republici Srbiji te druge materijale. (8. 8. 2006.)
 
 

Priopćenje sredstvima javnog priopćavanja povodom objavljenog teksta u tjedniku Globus

 
 
U tjedniku Globus od 7. travnja 2006. na stranici 20. i 21. objavljen je tekst Igora Alborghettija i Marka Cigoja pod nazivom „Mafijaške veze suca Šepića“. (5. 4. 2006.) više

Borba protiv korupcije, organiziranog kriminaliteta i predmeti ratnih zločina – prioritetna područja djelovanja državnih odvjetništva

 
 
Sprječavanje i borba protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta te ratni zločini, su uz predmete gospodarskog kriminaliteta i zaštite imovine Republike Hrvatske, prioritetna područja djelovanja u radu državnih odvjetništva, istaknuo je Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u uvodnom izlaganju trodnevnog savjetovanja sa županijskim i općinskim državnim odvjetnicima, a koje se održava u Splitu do 25. svibnja 2006. na temu mjesta državnog odvjetništva u pravosudnim sustavu, položaju i ulozi državnog odvjetništva u kaznenom progonu i zaštiti imovine Republike Hrvatske te u povodu obilježavanja Dana državnog odvjetništva.
Ministrica pravosuđa Republike Hrvatske Ana Lovrin čestitala je okupljenim državnim odvjetnicima Dan državnog odvjetništva te je istakla kako su među najvažnijim zadacima provedba reforme pravosuđa i provođenje Nacionalnog programa za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. (24. 5. 2006.) više

Potpisan Memorandum o uzajamnoj suradnji

 
 
Tijekom posjeta izaslanstva Ministarstva pravosuđa Kanade Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske potpisan je Memorandum o suglasnosti o provedbi i promicanju uzajamne suradnje u pogledu ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida između Odjela za ratne zločine protiv čovječnosti i ratne zločine Ministarstva pravosuđa Kanade i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. (9. 5. 2006.) više

Priopćenje sredstvima javnog priopćavanja
Odgovor na novinarske upite vezano za Tvornicu duhana Zagreb

 
 
Državni ured za reviziju je 2003. godine Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu dostavio Izvješće o mogućim nezakonitostima prilikom stjecanja dionica Tvornice duhana Zagreb od strane Zagrebačke banke. Po provedenom sudskom vještačenju utvrđeno je da Hrvatski fond za privatizaciju nije oštećen zbog pretvaranja potraživanja Zagrebačke banke d.d. u dionice, a time nije pribavljena imovinska korist za Zagrebačku banku, zbog čega je ta prijava odbačena. (11. 4. 2006.) više

U Oslu počela s radom IX. Eurojustice konferencija

 
 
„Međunarodni terorizam“ tema je IX. Eurojustice konferencije koja se održava u Norveškoj i kojoj, budući da je ove godine i Republika Hrvatska pozvana da sudjeluje u radu Konferencije, prisustvuje Zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Josip Čule. (28. 9. 2006.) više

Zaprimljena Odluka Hrvatskog sabora i zatražena suglasnost Vrhovnog suda

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zaprimilo je Odluku Hrvatskog sabora kojom se utvrđuje da ne postoje ustavnopravni razlozi iz čl. 75. st. 2 Ustava Republike Hrvatske za primjenu instituta zastupničkog imuniteta te kojom se daje odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv zastupnika Branimira Glavaša.
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je, temeljem čl. 12. st. 2. Zakona o primjeni Statuta Međunarodnog kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog, ratnog i humanitarnog prava zatražilo suglasnost Predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske da se kazneni postupak po istražnom zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, protiv osumnjičenika Branimira Glavaša i Krunoslava Fehira zbog kaznenog djela iz čl 120 st. 1. Osnovnog Krivičnog zakona Republike Hrvatske provede pred Županijskim sudom u Zagrebu, kao mjesno nadležnim. (11. 5. 2006.)
 
 

Prisegnuo zamjenik Glavnog državnog odvjetnika te dvoje zamjenika županijskih i četvero zamjenika općinskih državnih odvjetnika

 
 
Zamjenik Glavnog državnog odvjetnika te dvoje zamjenika županijskih i četvero zamjenika općinskih državnih odvjetnika svečano su prisegnuli nakon što ih je na te dužnosti imenovalo Državnoodvjetničko vijeće na sjednici održanoj 9. veljače 2006. (15. 2. 2006.) više

U tijeku VII. Konferencija Glavnih državnih odvjetnika Europe

 
 
Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić i njegova dva zamjenika, Dragan Novosel i Josip Čule, sudjeluju na VII. Konferenciji glavnih državnih odvjetnika Europe koja se ove godine na temu „Uloga državnog odvjetnika glede zaštite pojedinaca“ održava u Moskvi. (5. 7. 2006.) više

Glavni državni odvjetnik RH Mladen Bajić sastao se sa Veleposlanikom SAD-a Clintom Williamsonom

U Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske danas su se sastali Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država sa mandatom za pitanja ratnih zločina Clint Williamson i Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić.
Tijekom radnog sastanka sudionici su razgovarali o iskustvima državnog odvjetništva u procesuiranju ratnih zločina te o regionalnoj suradnji a radi postizanja što boljih rezultata glede otkrivanja i procesuiranja svih počinitelja ratnih zločina. (31. 7. 2006.)
 
 

Potpisan Sporazum o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida

 
 
Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić i Tužilac za ratne zločine Republike Srbije Vladimir Vukčević potpisali su Sporazum o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida kojim je izražena obostrana spremnost da se unaprijedi suradnja na području kaznenog progona počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, posebno onih koji imaju državljanstvo ili žive na području Republike Hrvatske, odnosno imaju državljanstvo ili žive na području Republike Srbije. (13. 10. 2006.) više

Potpisan Protokol o suradnji državnog odvjetništva i policije tijekom predkaznenog (predistražnog) i kaznenog postupka

 
 
Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić i Ravnatelj policije Marijan Benko potpisali su danas ispred Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske Protokol o suradnji državnog odvjetništva i policije tijekom predkaznenog (predistražnog) i kaznenog postupka u cilju unaprjeđenja dosadašnje suradnje, odnosno, radi učinkovitijeg otkrivanja počinitelja kaznenih djela, prikupljanja svih potrebnih podataka i činjenica važnih za uspješno vođenje postupka. (29. 11. 2006.) više

Odgovor na televizijski prilog

 
 
U središnjoj informativnoj emisiji jedne televizije od ponedjeljka, 25. rujna 2006., te u večernjim vijestima istog dana, emitiran je prilog vezano za tzv „aferu Brodosplit“.
Spomenuti prilog na neuobičajen način govori o položaju i radu Državnog odvjetništva u pojedinim medijski eksponiranim predmetima, a ovaj put je to predmet o „navodnom kriminalu u Brodosplitu“. (27. 9. 2006.) više

Državnom odvjetništvu omogućen izravan pristup bazama podataka Tužiteljstva MKSJ

 
 
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske prvo je tužiteljstvo jedne zemlje koje je potpisalo s Uredom Tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu Memorandum o razumijevanju o pomoći u istraživanju ratnih zločina kojim je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske omogućen izravan pristup i istraživanje baza podataka Tužiteljstva Međunarodnog suda. (13. 7. 2006.) više