Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Dogovoreno formiranje zajedničkih istražnih timova za najteže ratne zločine

Sudionici danas održanog sastanka postignuli su dogovor o formiranju zajedničkih istražnih timova na državnoj razini koji će razmatrati pojedine slučajeve, dokumentaciju i druge podatke i raditi na utvrđivanju zapovjedne i individualne odgovornosti za te najteže ratne zločine koristeći dostupne arhive i pomoć u provođenju izvida putem postignutih sporazuma o razmjeni podataka. (25. 4. 2006.)
To je jedan od zaključaka održanog sastanka Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske i predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstvo policije, obavještajnih službi te županijskih državnih odvjetnika i njihovih zamjenika iz županijskih državnih odvjetništava u Vukovaru, Zagrebu, Zadru, Sisku, Šibeniku, Gospiću, Karlovcu, Splitu, Dubrovniku te Varaždinu i Osijeku a koji rade na predmetima ratnih zločina.
Održani radni sastanak u vezi provođenja izvida i rada na predmetima ratnih zločina bio je prilika za raspravu dosadašnjeg rada te daljnje dogovore vezano za otkrivanje, provođenje izvida i kazneni progon u pojedinim predmetima ratnih zločina u nadolazećem razdoblju budući da u pojedinim predmetima teških ratnih zločina nisu otkriveni počinitelji, naredbodavci i njima nadređeni zapovjednici, odnosno protiv njih nije pokrenut kazneni postupak.
Sudionici sastanka razgovarali su o procesuiranju organizatora i zapovjednika logora i zatvora vezano za zločine koji su počinjeni u takvim raznim prihvatnim logorima, zatvorima i slično pa i kad se oni nisu nalazili na području Republike Hrvatske. Sudionici sastanka naglasili su da se nije u dovoljnoj mjeri utvrđivala odgovornost zapovjednika nadređenih nekoj postrojbi, a spomenuti su i rijetki slučajevi u kojima je prijavljen i optužen zapovjednik nadređen nekoj postrojbi a koji je bio dužan spriječiti zločine te mali broj prijava i istražnih zahtjeva kojima je obuhvaćen srednji zapovjedni kadar dok su prijavljeni zapovjednici na strateškoj razini.
Zaključeno je da je potrebno na objektivan i stručan način raspraviti pojedine predmete koji su u tijeku, izvršiti dodatne obrade i provjere s ciljem da se u tim predmetima izdvoje osobe za koje se ima dovoljno osnova za vođenje postupka od osoba koji su bili ili sudionici oružane pobune ili bile u sklopu postrojbi ili na mjestima gdje su počinjeni teški zločini a koji nisu bili zapovjednici, neposredni počinitelji ili naredbodavci tih zločina.