Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju istrage protiv petoro okrivljenika

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv petoro hrvatskih državljana  (1965., 1965., 1964., 1959. i 1976.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, krivotvorenja isprava te izradbe, nabavljanja, posjedovanja, prodaje ili davanja na uporabu sredstava za krivotvorenje isprava. (2. 2. 2012.)

Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik, od siječnja 2011. do veljače 2012. godine, u Zagrebu i Zadru, u nakani stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi, okupio i u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike u cilju realizacije plana po kojemu su se, na temelju krivotvorenih isprava i dokumentacije, pravnim i fizičkim osobama predstavljali kao osobe koje im mogu ishoditi bespovratne kredite iz fondova EU namijenjenih revitalizaciji malih poduzeća i obrta. Za realizaciju navedenog koristili su jedno trgovačko društvo, odnosno agenciju za koju su zainteresiranima govorili da je ovlaštena za posredovanje prema Ministarstvu financija koje odobrava takve kredite, te da su toj agenciji tijekom rješavanja predmeta do dobivanja kredita obvezni podmiriti samo tekuće troškove kao što su pristojbe, ovjera dokumenata, izrada elaborata i drugo, dok će troškove usluge agencije podmiriti po dovršetku posla, odnosno dobivanju kredita.
Po nalogu prvookrivljenika, petookrivljenica je na području Zadra pronalazila zainteresirane vlasnike trgovačkih društava i obrta te ih je, nakon što im je neistinito predočila mogućnost brze realizacije bespovratnih kredita posredstvom agencije, upućivala prvookrivljeniku koji im je potom predočavao način na koji će se dobiti krediti te im je pri tom ostale pripadnike grupe lažno predstavljao kao osobe nadležne za odobrenje kredita, izradu projektne dokumentacije, revizorske poslove i rad agencije. Zatim je prvookrivljenik od zainteresiranih osoba za dobivanje kredita učestalo tražio raznu dokumentaciju o poslovanju njihovih društava, da bi potom na ime nastalih troškova od njih tražio uplatu određenih iznosa na njegov račun te račune drugookrivljenika i trećeokrivljenika. Da bi ih držao u uvjerenju da je realizacija kredita u tijeku prvookrivljenik je u Zagrebu organizirao sastanak na kojemu im je na potpis dao lažne ugovore u kojima se navodi da su im traženi krediti odobreni. Ugovori su bili ovjereni krivotvorenim pečatom Ministarstva financija i neistinitim potpisom. Okrivljenici su zastoj u isplati kredita pravdali tvrdnjom da je agencija koja je posredovala u blokadi, te tvrdili da će se daljnje zastupanje obavljati posredstvom druge tvrtke, po kojoj osnovi su im na ime novih ovjera i pristojbi isplaćivani dodatni iznosi. Na opisani način okrivljenici su pribavili nepripadnu materijalnu korist u iznosu od najmanje 420.000,00 kuna.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.