Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju istrage protiv troje okrivljenika zbog više kaznenih djela

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv troje hrvatskih državljana ( 1956., 1962. i 1967. ) zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenog djela, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, te krivotvorenja službenih isprava. ( 10. 8. 2010. )

Postoji osnova sumnje da je prvookrivljena, kao osnivač i odgovorna osoba u jednom trgovačkom društvu, od sredine prosinca 2005. do kraja listopada 2009., u zajedničko djelovanje povezala više osoba s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi. Sukladno planu druga odgovorna osoba ispostavljala je brojne fiktivne račune za nepostojeće i neizvršene usluge trgovačkom društvu prvookrivljene, nakon čega je s računa tog drugog trgovačkog društva podizan uplaćeni novac. Na navedeni način sebi su pribavili  protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 16.563.737,30 kuna.
Sukladno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, istragom je obuhvaćeno i više trgovačkih društava. A u svrhu utvrđivanja mogućih drugih kaznenih djela po nalogu USKOK-a kriminalističko istraživanje se nastavlja.
USKOK je sucu istrage protiv prvookrivljene i trećeokrivljene predložio određivanje istražnog zatvora.