Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o proširenju istrage protiv dvojice okrivljenika i jednog trgovačkog društva

USKOK je donio nalog o proširenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1942. i 1956.) i jednog trgovačkog društva zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (4.3.2011.)
Nakon što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s jednim trgovačkim društvom iz Zadra 14. prosinca 2006. zaključio Ugovor o izvođenju radova na sanaciji bazena crvenog mulja i otpadne lužine bivše tvornice glinice u Obrovcu, trgovačko društvo je na temelju dogovora prvookrivljenika, kao direktora Fonda, i drugookrivljenika, kao vlasnika i zaposlenika u trgovačkom društvu, Fondu ispostavilo račune i privremene situacije za radove i građevinski materijal koji su izvedeni, nabavljeni i naplaćeni temeljem drugih ugovora o sanaciji koje je trgovačko društvo zaključilo s Fondom. Za sanaciju bivše tvornice glinice u Obrovcu prvookrivljenik i drugookrivljenik su se dogovorili da će se koristiti i građevinski otpad s područja Zadarske županije, a što su u većem dijelu sufinancirali Fond i gradovi i općine s područja Županije. Troškove koji su se odnosili na taj građevinski otpad trgovačko društvo je prikazivalo u privremenim situacijama koje je su po nalogu prvookrivljenika, kao direktora Fonda, u cijelosti plaćene trgovačkom društvu, dakle, bez umanjenja za iznose koje su prethodno kroz sufinanciranje platile općine, gradovi i Fond. Na opisani način trgovačkom društvu je pribavljena nepripadna materijalna dobit u iznosu od najmanje 4.515.398,70 kuna, a za koji iznos je oštećen Fond.
Osnovano se sumnja da je trgovačko društvo, čiji je vlasnik drugookrivljenik, kaznenim djelima pribavilo sebi nepripadnu materijalnu dobit u iznosu od najmanje 9.515.398,70 kuna.