Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju i proširenju istrage

USKOK je donio nalog o provođenju i proširenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1956., 1967. i 1957.) te jednog trgovačkog društva zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (8. 9. 2010.)
Postoji osnova sumnje da je okrivljenik, kao predsjednik uprave jednog trgovačkog društva, od 2006. do 2008. godine, u Zagrebu, zlouporabio položaj i ovlasti u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi trgovačkom društvu jedne od okrivljenica. Sukladno dogovoru, okrivljenik je omogućio sklapanje više ugovora između dva trgovačka društva protivno Zakonu o javnoj nabavi. Nadalje, radi prikrivanja unaprijed dodijeljenih poslova tom trgovačkom društvu, okrivljenik je nalagao da se na podnošenje ponuda pozovu samo društva koje je preporučila okrivljena direktorica. Na temelju tako fiktivno provedenih natječaja i sklopljenih ugovora trgovačkom društvu okrivljenice pribavljena je protupravna imovinska korist u iznosu od oko 2.500.000 kuna.
USKOK je sucu istrage protiv okrivljenika predložio određivanje istražnog zatvora dok je protiv dvije okrivljenice, koje se nalaze u istražnom zatvoru, predloženo produljenje istražnog zatvora.