Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju istrage protiv 12 osumnjičenika

Nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja provedenog po nalogu USKOK-a, tijekom kojeg su provođene posebne dokazne radnje, USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv dvanaestero hrvatskih državljana (1954., 1945., 1991., 1971., 1960., 1986., 1961., 1992., 1959., 1989., 1953. i 1993.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te protuzakonitog posredovanja. (11. 10. 2012.)
Osnovano se sumnja da je, tijekom rujna 2012., u Zagrebu, troje osumnjičenika od I osumnjičenika, izvanrednog profesora Medicinskog fakulteta u Zagrebu na Katedri za anatomiju, zatražilo da osigura upis položenog ispita za osumnjičenu studenticu bez obzira na stvarno pokazano znanje na ispitu. Na to je I osumnjičenik pristao uz uvjet da mu se za tu uslugu plati novčana nagrada od 1000 eura.
Dvije osumnjičenice su pristale platiti 500 eura za upis prolazne ocjene, nakon čega je I osumnjičenik osigurao da se osumnjičenoj studentici upiše položeni ispit bez obzira na stvarno pokazano znanje. Sukladno dogovoru, kada je 20. rujna 2012. pristupila polaganju ispita, upisana joj je ocjena dovoljan bez obzira na pokazano znanje za što je I osumnjičenik primio 500 eura.
Nadalje, I osumnjičenik je u drugom slučaju, zatražio iznos od 2000 eura za upis prolazne ocjene iz predmeta Anatomija, na što su osumnjičenici pristali i platili navedeni iznos.
U trećem slučaju I osumnjičenik je, tijekom rujna 2012. godine, u Zagrebu, neovlašteno pribavio primjerak pismenog ispita iz predmeta Anatomija a zatim je od X osumnjičenog demonstratora na Katedri za anatomiju zatražio da pronađe zainteresirane studente za pribavljanje ispitnih pitanja. Potom je X osumnjičenik kontaktirao svojeg poznanika XI osumnjičenog, koji je po profesiji liječnik, i koji je na taj način za svog sina, studenta na Medicinskom fakultetu, nabavio pismeni ispit za rok 17. rujna 2012. Kako njegov sin, to jest XII osumnjičenik, usprkos tome što je prije ispita imao pitanja, nije položio pismeni dio ispita, XI osumnjičenik je zatražio od I osumnjičenika da mu ponovo nabavi pismeni dio ispita za rok 27. rujna 2012., na što je I osumnjičenik pristao zatraživši plaćanje iznosa od 5000 kuna.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv petoro osumnjičenika.