Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju istrage protiv 14 okrivljenika

Nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja provedenog u suradnji s Ministarstvom financija RH, Financijskim inspektoratom, Poreznom upravom, Uredom za sprječavanje pranja novca i Policijskom upravom zagrebačkom, USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv 14 hrvatskih državljana (1959., 1977., 1970., 1974., 1954., 1985., 1982., 1988., 1974., 1971., 1975., 1960., 1958. i 1986.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, prijevara te pranja novca. (1.10.2010.)

Postoji osnova sumnje da su dvojica okrivljenika, od sredine 2007. do kraja 2009. u Zagrebu, u cilju pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi za sebe i druge, dogovorili da će preko dvaju trgovačkih društava prikupljati novčane uloge od pravnih i fizičkih osoba kao ulagača neistinitim prikazivanjem kako će uplaćene uloge plasirati u trgovanje devizama kojim bi ostvarili značajnu dobit. Dvojica okrivljenika su, u cilju realizacije plana, povezali u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i za sada nepoznate osobe, kojima su predočili prethodno sačinjene programe za ulaganje novca kako bi oni mogli te programe dalje prikazivati ulagačima kojima su ujedno prikazivali i ostvarenje navodno velike dobiti, dok su oni sami ostvarivali korist po osnovi naplate ulaznih naknada i troškova te podjele ostvarene dobiti. Sukladno prethodnom dogovoru, desetero okrivljenika je osnovalo trgovačka društva te su, kako bi stvorili privid zakonite poslovne djelatnosti, sklapani ekskluzivni ugovori trgovačkih društava o očuvanju i povećanju vrijednosti sredstava kao i ugovori o ulaganju sa 20 fizičkih osoba, kojima su bili ugovoreni i iznosi uloga fizičkih osoba, manipulativnih troškova, očekivana dobit i rokovi isplate dobiti. Na opisani način su okrivljenici koristeći se dokumentacijom i navedenim tvrtkama radi prikrivanja ostvarenja protupravne imovinske koristi preko pravnih osoba, osobno kao i preko zastupnika i posrednika zajedno pribavili najmanje 110.766.550,00 kuna. Potom su radi skrivanja porijekla novca kojeg su prikupili na opisan način, isti ulagali u legalne gospodarske tijekove kroz davanje pozajmica, ulaganjem u poslovanje većeg broja pravnih osoba, u tržite kapitala, kupovanje nekretnina a na koji su način prikrili porijeklo više desetaka milijuna kuna.
Po nalogu USKOK-a, radi utvrđivanja mogućih drugih kaznenih djela, kriminalističko istraživanje se nastavlja, te je istim obuhvaćeno i više trgovačkih društava.
Sucu istrage je protiv svih okrivljenika predloženo određivanje istražnog zatvora.