Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju istrage protiv četvorice okrivljenika zbog više kaznenih djela

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1954., 1968., 1953. i 1965.) zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pokušaja zlouporabe položaja i ovlasti te primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju. (15. 6. 2010.)
Postoji osnov sumnje da je prvookrivljenik, kao predsjednik Uprave HEP-a d.d., nakon što je HEP d.d. u studenom 2007. godine raspisao natječaj za izvođenje građevinskih radova i montaže opreme za Glavni pogonski objekt u Termoelektrani Sisak, znajući da će jedno trgovačko društvo iz Zagreba ponuditi cijenu od oko 204 milijuna kuna, o tome obavijestio trećeokrivljenika, predsjednika Nadzornog odbora drugog trgovačkog društva, te mu predložio da njegovo društvo kao voditelj konzorcija ponudi cijenu za 5 posto nižu čime bi takva ponuda bila najpovoljnija. Ujedno mu je predložio da će sniženje cijene radova nadoknaditi kroz sklapanje aneksa ugovora odnosno fakturiranje dodatnih radova u vrijednosti od oko 40 milijuna kuna, iako je natječajem predviđeno sklapanje ugovora po sistemu „ključ u ruke“. Potom je prvookrivljenik zatražio od  trećeokrivljenika da mu se za sklapanje takvog aneksa ugovora isplati iznos od 2 milijuna eura što je ovaj, sukladno dogovoru sa četvrtookrivljenikom, predsjednikom Uprave trgovačkog društva, i prihvatio.Tako je navedeno trgovačko društvo na natječaj dostavilo ponudu u visini od 197.091.209 kuna koja je prihvaćena kao najpovoljnija ponuda, te je drugookrivljenik-direktor tvrtke kćeri HEP-a d.d., znajući za dogovor prvookrivljenika i trećeokrivljenika, u svibnju 2008. godine zaključio ugovor o izvođenju građevinskih radova i montaže opreme za Glavni pogonski objekt u Termoelektrani Sisak.
Nadalje, postoji osnov sumnje da su prvookrivljenik i drugookrivljenik, u drugoj polovici 2008. godine, sukladno prethodnom dogovoru, zatražili isplatu milijun kuna kao uvjet za sklapanje aneksa ugovora o plaćanju dodatnih neugovorenih radova na Termoelektrani Toplane Zagreb. Iako investitor nije bio dužan izvršiti dodatna plaćanja, u studenom 2008. godine drugookrivljenik je zaključio aneks ugovora s izvođačima u vrijednosti 32.543.707 kuna. Kao protuuslugu za sklapanje navedenog aneksa ugovora, prvookrivljenik je od trećeokrivljenika, posredstvom drugookrivljenika u dva navrata primio iznos od ukupno 700.000 kuna. Na opisani način pribavljena je protupravna imovinska korist trgovačkim društvima-izvođačima radova u iznosu pod 39.703.009 kuna, a za koji iznos su oštetili društva u sastavu HEP-a d.d.
Sucu istrage je protiv trojice okrivljenika predloženo određivanje istražnog zatvora.