Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju istrage protiv četvoro okrivljenika i dvaju trgovačkih društava

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv četvoro hrvatskih državljana (1965., 1974., 1958. i 1954.) i dvaju trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (9.6.2011.)
Osnovano se sumnja da su se, od svibnja 2008. do svibnja 2011. godine, u Varaždinu, prvookrivljenik, gradonačelnik Varaždina, a do 17. svibnja 2009. i predsjednik Gradskog poglavarstva, drugookrivljenik, predsjednik Uprave i vlasnik dvaju trgovačkih društava, i četvrtookrivljenica, članica Uprave trgovačkih društava, povezali u zajedničko djelovanje s namjerom pribavljanja nepripadne imovinske koristi trgovačkim društvima na štetu Grada Varaždina. Prvookrivljenik je, prema prethodnom dogovoru s drugookrivljenikom, u više navrata pogodovao njegovim trgovačkim društvima u zaključivanju poslova s Gradom Varaždinom, dok je četvrtookrivljenica, sukladno dogovoru s drugookrivljenikom, od građevinskih vještaka tražila da izrade elaborate o procijenjenoj vrijednosti nekretnina, koje su trgovačka društva prodavala i mijenjala s Gradom Varaždinom, na način da navedu da je vrijednost zemljišta čiju su procjenu vršili znatno veća od tržišne. Nakon toga je prvookrivljenik osiguravao da takve procjene budu prihvaćene od nadležnih tijela Grada Varaždina i da se s trgovačkim društvima  zaključe ugovori o kupovini i zamjeni zemljišta, što je i realizirano. Na opisani način trgovačkim društvima je pribavljena nepripadna materijalna dobit u iznosu od najmanje 29.000.000,00 kuna, a za koji iznos je oštećen Grad Varaždin.
Navedenim kaznenim djelima su drugookrivljenik, predsjednik Uprave dvaju trgovačkih društava, i četvrtookrivljenica, članica Uprave trgovačkih društava, trgovačkim društvima, na štetu Grada Varaždina, pribavili nepripadnu dobit u iznosu od najmanje 29.000.000,00 kuna.