Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju istrage protiv devetorice krijumčara ljudi

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv osmorice hrvatskih državljana (1988., 1963., 1979., 1965., 1955., 1986., 1988. i 1984.) te jednog državljanina Srbije (1971.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice. (20. 5.2010.)
Postoji osnova sumnje da su se okrivljenici, od kraja siječnja do 19. travnja 2010. u Rijeci, Matuljima, Opatiji i Zagrebu, u cilju pribavljanja nepripadne materijalne dobiti, povezali u zajedničko djelovanje s više osoba radi nedozvoljenog prebacivanja većeg broja stranih državljana iz Hrvatske u Sloveniju i dalje u Italiju.
Sukladno prethodnom dogovoru, šestorica okrivljenika su u Zagrebu i Rijeci, za novčanu naknadu, vršili prihvat stranaca te ih potom osobno ili preko vozača dovozili do neposredne blizine hrvatsko-slovenske granice. Potom su dvojica okrivljenika kao vodiči upućivali strance da pješice, izvan graničnih prijelaza, prijeđu granicu gdje su ih, sukladno dogovoru  preuzimali drugi okrivljenici radi daljnjeg prevođenja u zemlje zapadne Europe. Na opisani način okrivljenici su u navedenom razdoblju u 13 navrata prebacili 19 stranaca a novac koji su od njih dobivali međusobno su dijelili ovisno o prethodnom dogovoru i njihovom učešću u pojedinom prebacivanju.
Sucu istrage je protiv šestorice okrivljenika  predloženo određivanje istražnog zatvora.