Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Donesen nalog o provođenju istrage protiv osmorice osumnjičenika

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv osmorice hrvatskih državljana (1963., 1968., 1972., 1962., 1966., 1952., 1953., 1959.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela te više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te primanja i davanja mita. (24.10.2013.)

Osnovano se sumnja da su se prvoosumnjičenik, kao državni tajnik u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka te predsjednik Nadzornog odbora društva Hrvatske autoceste, drugoosumnjičenik, kao član Uprave HAC-a a potom kao pomoćnik ministra u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, trećeoosumnjičenik, kao član Uprave HAC-a i četvrtoosumnjičenik kao predsjednik Uprave društva Hrvatske ceste a nakon toga kao predsjednik Uprave HAC-a, od 2005. do 2010. godine, u Zagrebu, povezali u zajedničko djelovanje u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi na štetu HAC-a. Osumnjičenici su se dogovorili da će od odgovornih osoba trgovačkih društava, izvođača radova, tražiti plaćanje određenih novčanih iznosa kao nagradu za njihovo angažiranje na izvođenju određenih radova od strane HAC-a, te za osiguranje povoljnijeg položaja u naplati potraživanja. Traženu nagradu su im odgovorne osobe trgovačkih društava predavale u gotovini, te su tako primljeni novac potom međusobno dijelili. Nadalje su dogovorili da će uz odgovarajuću nagradu osiguravati da se kao izvođači radova na pojedinim lokacijama angažiraju trgovačka društva iako njihove ponude nisu bile najpovoljnije na natječaju te da će ostalim trgovačkim društvima od kojih su zatražili da se ne javljaju za izvođenje tih radova osigurati angažman na drugim lokacijama uz plaćanje neosnovano uvećanih vrijednosti izvedenih radova kao i plaćanje neizvršenih vantroškovničkih radova. Odgovorne osobe trgovačkih društava su na to pristale, a plaćanje tražene nagrade realizirano je na način da je iznos od najmanje 30 milijuna kuna uplaćen na račun jednog inozemnog društva, osnivač i suvlasnik kojega je petoosumnjičenik, koji ga je zatim podigao i dio od najmanje 5,5 milijuna kuna zadržao za sebe, dok je iznos od najmanje 24,5 milijuna kuna predao trećeoosumnjičeniku koji ga je podijelio s prvoosumnjičenikom, drugoosumnjičenikom i četvrtoosumnjičenikom.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv šestorice osumnjičenika.